SAZNAJEMO

DOLIJAO ČOVJEK KOJI JE SIJAO STRAH MEĐU SUSJEDIMA U OKOLICI PULE: Nijaz Čaušević zvani Medo dobio godinu dana zatvora

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Nijaz Čaušević zvani Medo, čovjek kojeg se povezivalo s ratnim zločinima u BiH i koji godinama sije strah u Kavranu i okolici, prije nekoliko je dana pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora. Riječ je o uvjetnoj osudi iz 2016. koja je, nakon što Čaušević nije poštivao ono što mu je sud odredio, preinačena u zatvorsku kaznu. Čaušević je, prema našim informacijama, još uvijek u pritvoru u Puli, gdje je završio početkom godine zbog sumnje da je počinio nekoliko kaznenih djela - od iznude, prevare do krivotvorenja službenih isprava.

Čaušević je, prema presudi iz 2016., jednoj osobi nudio lažnu pomoć, tvrdeći da ima veze u Općini Marčana i da će joj na taj način pribaviti dozvolu za gradnju vikendice na području Kavrana. Ta mu je osoba za ponuđene usluge uplatila gotovo 90 tisuća kuna, što je, navodi se u presudi suca Damira Heka s Općinskog suda u Puli, Čaušević trebao vratiti u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude. On to, međutim, nije učinio pa je Općinski sud u Pazinu, opet s Hekom u glavnoj ulozi, opozvao prvotnu uvjetnu osudu i presudio da Čaušević mora na godinu dana u zatvor. To je prije nekoliko dana potvrdio i Županijski sud u Osijeku.

Čaušević je na sudu tvrdio da je oštećenoj osobi platio 15 tisuća konvertibilnih maraka preko svojih poznanika, ali nije predočio nikakav dokaz za to. Navodno je to učinio nakon što ga je oštećena osoba preko posrednika zamolila da joj da novac jer joj je trebao za organizaciju svatova. No sud je njegov iskaz ocijenio lažnim.

Uglavnom, Čaušević je oštećenoj osobi ponudio da će je spojiti s izvjesnom Karmelom koja, tvrdio je on, radi u Općini Marčana, te da će na taj način doći do građevinske dozvole za gradnju vikendice. Ta osoba je na sudu tvrdila da ju je Nijaz telefonski spojio s Karmelom, po čijem je naputku svu dokumentaciju predala Čauševiću u ruke i pritom mu dala predujam od 1.150 eura. Ubrzo je Čaušević tražio još 1.700, a zatim je uslijedilo još nekoliko uplata redom viših od tisuću eura da bi, tek nakon inzistiranja, oštećena osoba putem fax uređaja, s broja u Slavonskom Brodu gdje je Čaušević svojedobno živio dok se nije preselio u Istru, dobila rješenje i građevinsku dozvolu sa sumnjivim pečatima. Na kraju će se ispostaviti da su dokumenti krivotvoreni. Iako je tada posumnjala da je riječ o prevari, osoba je uplatila i zadnju ratu od 1.050 eura, nadajući se da će na koncu dobiti originalne dokumente. No nakon toga joj se Karmela više nije javljala na mobitel, dok je Čaušević govorio da ne zna u čemu je problem. Roditelji osobe kojoj je Nijaz "pomagao" su se zatim zaputili u Slavonski Brod i tražili od njega da vrati novac, na što im je rekao da bi to učinio kad bi mu dozvolila njegova supruga Antonija Čaušević.

Zbog sličnih je makinacija Nijaz Čaušević zvani Medo sa sinom Antoniom početkom godine završio u pritvoru Puli. O tome smo tada opširno i pisali. Prema našim saznanjima, slovenski je državljanin koncem prošle godine policiji prijavio da je putem mobitela s nepoznatog broja, za koji je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da pripada Čauševićevom sinu Antoniju, dobio poruku u kojoj mu se pošiljatelj predstavio kao građevinski inspektor Marinko Banko. Navodni je inspektor pritom tražio 50 tisuća kuna za uslugu uklanjanja tabele o zabrani gradnje na objektu slovenskog državljana, da bi kasnije snizio cijenu na 1.500 eura.

Drugi je slovenski državljanin prijavio da su mu Nijaz Čaušević i još jedna osoba obećali legalizaciju njegovog objekta u Kavranu. Za taj je posao Slovenac platio Nijazu prvo 500, a onda i dodatnih 450 eura. Slovenski je državljanin na koncu putem e-maila dobio krivotvoreno rješenje o legalizaciji Općinskog suda u Puli.

S istog su mobitela, podsjetimo, pristizale i prijetnje hrvatskom državljaninu od kojeg se tražilo da plati nepostojeći dug. Prvo je od njega zatraženo 400 eura, a zatim tri tisuće kuna. Prijetilo mu se kamatarima i pisalo u porukama da će ga slomiti ako ne plati. Nepostojeći je dug potom naglo narastao na 12 tisuća kuna, a u slučaju neplaćanja hrvatskom se državljaninu prijetilo batinama. Budući da ovaj nije želio platiti ništa, s Antonijevog je broja stiže poruka u kojoj se spominje ubojstvo te osobe i njezine supruge ukoliko ne isplati traženi novac. Na kraju je s broja Čauševićevog sina stigla i poruka sa slikom pištolja.

Navedene su osobe Čauševića i njegovog sina prijavile policiji, no, prema našim saznanjima, ispitani su i oni koji su zbog straha od Mede i sina mu Antonija htjeli ostati anonimni, a redom su opisali da je od njih ovaj dvojac tražio novac za legalizaciju objekata i ukidanje zabrane gradnje.

Čauševiću ovo nisu prvi marifetluci. U presudi Općinskog suda u Puli navodi se da je 2012. odgovarao za tešku krađu zbog čega mu je izrečena uvjetna kazna zatvora od jedne godine i četiri mjeseca, uvjetno na tri godine. Navodi se još jedna presuda za isto kazneno djelo u istoj godini s nešto nižom uvjetnom kaznom zatvora. Sudilo mu se i zbog nasilja u obitelji za što je također dobio uvjetnu zatvorsku kaznu te mu je propisana šestomjesečna mjera zabrane približavanja žrtvi. Tu su još i manje prekršajne kazne za, primjerice, narušavanje javnog reda i mira.

Nijaz Čaušević je u Kavran doselio sredinom '90-ih. Tamo je, do odlaska u pritvor, živio u jednoj straćari usred šume. Inače je rođen u Bosanskom Brodu, a prebivalište je imao prijavljeno u Slavonskom Brodu, gdje mu živi supruga s kojom ima petoro djece. Završio je višu vojnu školu. Mjesečno prima 6.100 kuna mirovine te 2.200 kuna invalidnine iz BiH, gdje ima čin pukovnik. U presudi piše i da je časnik Hrvatske vojske s činom bojnika. Vlasnik je obiteljske kuće u Slavonskom Brodu, dok u Kavranu ima vikendicu. Mještani Kavrana nam kažu da Čaušević posvuda sa sobom nosi pištolj.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini