DETALJI O ZLOČINAČKOJ ORGANIZACIJI

Dilali heroin iz Makedonije. U skupini su i trojica Puljana, među kojima dva dobro znana brata. Uključili i vozače autobusa

| Autor: Marica KOŠTA
Autobusni kolodvor u Puli (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Autobusni kolodvor u Puli (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


U zločinačkoj skupini osumnjičenoj za dilanje i krijumčarenje 4,2 kilograma heroina iz Sjeverne Makedonije u Hrvatsku trojica su osumnjičenika iz Pule od kojih su dvojica, Nenad Martinčić (47) i Djemazi Bajrami (43) pritvorena u Rijeci, dok je treći, Muhamed Bajrami (42), brat Džemailja, u bijegu. Budući da je i njemu određen istražni zatvor, on će biti uhićen i pritvoren čim bude dostupan hrvatskim vlastima.

Braća Bajrami godinama žive u Puli, ali su državljani Sjeverne Makedonije, a obojica su već osuđivana zbog krijumčarenja i prodaje heroina, i to zajedno s ocem Imrijem Bajramijem. Osim Djemazi Bajramija i Nenada Martinčića, proteklog su vikenda u Rijeci pritvoreni i Shatman Bafti (59), državljanin Srbije nastanjen u Zagrebu, Zdravko Kocijančić (66) iz Zaprešića te Milivoj Utrobičić (49) iz Omiša.

Šestorica muškaraca pod istragom su zbog sumnje da su se u posljednjih godinu dana povezali u zajedničko djelovanje radi zarade prodajom heroina na području Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije. USKOK tvrdi da su u cilju realizacije plana nabavljali, prenosili, skladištili, posredovali u kupoprodaji i prodavali heroin, a u svoj su biznis uključili i vozače autobusa koji su prometovali na relaciji Pula - Tetovo - Pula i Zagreb - Tetovo- Zagreb.

Dosadašnja saznanja istražitelja upućuju na to da je velika količina heroina iz Sjeverne Makedonije dospijevala na područje Zagreba te da je skladištena u obiteljskoj kući Zdravka Kocijančića u Zaprešiću. USKOK sumnja da je njegova uloga u zločinačkoj organizaciji bila da skladišti, čuva, pakira i transportira drogu do kupca. Shatmana Baftija USKOK pak tereti da je upućivao Kocijančića na lokacije na kojima su dogovorene isporuke heroina. Sumnja se da su postojale i druge osobe koje su isporučivale naručene količine droge kupcima, a među tim je kupcima, prema sumnjama istražitelja, bio i Puljanin Nenad Martinčić.

USKOK tvrdi da je on u ovom društvu bio zadužen i za predaju novca vozaču autobusa na relaciji Pula - Sjeverna Makedonija. Džemailj Bajrami i njegov brat Muhamed bili su pak zaduženi da novac zarađen prodajom heroina preuzimaju u Hrvatskoj, ali i u Sjevernoj Makedoniji, u Tetovu. USKOK sumnja da je šestorka na ovaj način prodala najmanje 4,2 kilograma heroina, čime su zaradili barem 80.000 eura koje su međusobno podijelili.

U rješenju o provođenju istrage USKOK precizira i događaj od 5. siječnja ove godine kada su se pojedini članovi skupine našli u Zagrebu na parkiralištu hotela Europa. Tada je jedan od dilera od Zdravka Kocijančića preuzeo oko pola kilograma heroina. Nakon toga je točno 500 grama heroina završilo kod drugog člana dilerskog lanca, no istog dana je policija otkrila i zaplijenila tu drogu.

Dosadašnja istraga je pokazala i da se 23. ožujka ove godine Kocijančić iz Zagreba Audijem A6 odvezao u Dalmaciju, pa u mjestu Slime, na području Općine Omiš, Milivoju Utrobičiću predao najmanje kilogram heroina. Dva dana kasnije novac od te prodaje preuzeo je Muhamed Bajrami, te ga dan nakon toga predao vozaču autobusa da bi ga ovaj prevezao u Sjevernu Makedoniju.

Sumnja se da je Kocijančić dva tjedna kasnije, odnosno 7. travnja ove godine, Audijem otišao za Dalmaciju pa Utrobičiću predao najmanje jedan kilogram heroina. I novac od te prodaje je preko vozača autobusa otišao za Sjevernu Makedoniju. Sumnja se da je Kocijančić i 3. svibnja u Slimi predao najmanje kilogram heroina Utrobičiću. Novac za tu drogu, u iznosu od 18 tisuća eura, od Utrobičića je preuzeo Džemailj Bajrami, a novac je poslije opet otišao put Makedonije, preko vozača autobusa. No, na graničnom prijelazu između Albanije i Makedonije novac je oduzela makedonska carinska služba.

USKOK sumnja da je Kocijančić 2. srpnja u Zagrebu predao jednom od članova dilerskog lanca kovertu sa 730 grama heroina. Ovaj ju je potom ubacio u poštanski sandučić sa svojim prezimenom, ali je nakon toga policija otkrila i zaplijenila ovu drogu. Pretragom obiteljske kuće Zdravka Kocijančića u Zaprešiću policija je pronašla 3,9 kilograma praškaste materije koja svojim svojstvima odgovara heroinu. Pretragom je kod Puljanina Nenada Martinčića pronađeno 1,6 grama praškaste materije koja odgovara heroinu, 20-ak grama materije koja odgovara marihuani, te dvije precizne vage.

Pritvaranje petorice članova zločinačkog udruženja rezultat je opsežne višemjesečne akcije tijekom koje su istražitelji nadzirali telefonske razgovore upletenih u posao s heroinom, tajno ih pratili i snimali. Trojicu osumnjičenika policija je uhitila u petak na području Policijske uprave zagrebačke te po jednog na području PU istarske i PU splitsko-dalmatinske. Tijekom pretrage njihovih domova i vozila pronađen je i novac za koji se sumnja da potječe od prodaje droge.

Braći Bajrami ovo nije prvi put da su uhvaćeni u poslu s drogom. Još 2012. godine osuđeni su zajedno s ocem Imrijom Bajramijem i bugarskim državljaninom Emilom Mitevom zbog posjedovanja radi prodaje više od 20 kilograma heroina i 40 kilograma smjese za miješanje s heroinom, koji su pronađeni u listopadu 2011. u dva stana na pulskoj Verudi. Na Županijskom sudu u Rijeci, glava obitelji, Imrija Bajrami, tada je bio osuđen na 13 godina, njegovi sinovi Džemailj i Muhamed na 9, odnosno 4 godine, dok je Bugarin Mitev osuđen na pet i pol godina zatvora.

Međutim, Imriji Bajramiju to nije bila prva osuda zbog trgovanja heroinom. On je još 2002. osuđen na 10 godina zatvora zbog nabave i prodaje 3,8 kilograma heroina visoke kakvoće koji je skrivao u šumi nedaleko od Medulina. Imrija je, pak, na suđenju 2002. priznao kazneno djelo i pravdao se da su ga na posao s drogom prisilili dugovi njegove obitelji u Makedoniji.

Desetogodišnju zatvorsku kaznu Vrhovni sud je Imriji Bajramiju smanjio na osam godina. Kaznu je odslužio i izašao iz zatvora u rujnu 2009. godine no ubrzo se vratio starom poslu pa je 2011. opet završio iza rešetaka, iza kojih se i dalje nalazi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum