akcija dorina

AFERA S NEZAKONITOM LEGALIZACIJOM U VODNJANU: Dori Komparić i Damiru Janku produžen istražni zatvor

| Autor: Glas Istre
Uhićenje Damira Janka (Snimio Goran Šebelić / Cropix)

Uhićenje Damira Janka (Snimio Goran Šebelić / Cropix)


I dalje ostaju u riječkom zatvoru Dora Komparić (40) iz Fažane, bivša savjetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, i Damir Janko (59) iz Vodnjana, bivši pročelnik tog odjela, piše Burin.hr.

Istražni zatvor im je, naime, rješenjem sutkinje istrage Županijskog suda u Rijeci produžen za još mjesec dana.

Dvoje glavnookrivljenih u aferi oko bespravne gradnje i makinacija s legalizacijom završilo je u ćeliji riječkog zatvora krajem lipnja, nakon što im je istražni zatvor određen zbog opasnosti da bi, ostanu li na slobodi, mogli utjecati na svjedoke, a Dori Komparić i zbog opasnosti da bi na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo. Komparić i Janko se terete za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo, te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

USKOK je prije mjesec dana donio rješenje o provođenju istrage protiv ukupno 26 okrivljenika, a dvoje pritvorenih se sumnjiči da su kao službene osobe jedinice lokalne samouprave, nadležne za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, u razdoblju od 2014. do 2019. godine, izdavali rješenja kojima su objekti legalizirani, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta. Kaznena djela počinjenja su na poticaj vlasnika nekretnina, uz pomoć stručnih osoba koje su bile uključene u pripremu dokumentacije potrebne u postupku legalizacije – inženjera geodezije i građevinarstva, dvoje arhitekata i njihovo dvoje suradnika. Osumnjičeni su i investitori, odnosno vlasnici nezakonito izgrađenih objekata: sedam hrvatskih državljana, deset slovenskih i jedan državljanin Srbije, piše Burin.hr.

Dosadašnja istraga ukazala je na sumnje da je Dora Komparić od 2014. do 2019. godine, rješavajući zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada u katastarskim općinama Vodnjan i Peroj, na traženje vlasnika nekretnina donosila rješenja kojima su legalizirane nezakonito izgrađene zgrade ili one koje će se tek izgraditi, iako je bila svjesna da se radi o zgradama koje prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne mogu biti legalizirane jer su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine ili nisu uopće izgrađene ili ne udovoljavaju drugim uvjetima propisanim tim zakonom. Donijela je rješenja u najmanje 16 upravnih predmeta u kojima su zaprimljeni zahtjevi za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada. Vlasnicima nekretnina pribavljena je tako materijalna korist od najmanje četiri i pol milijuna kuna. Slične su inkriminacije protiv Damira Janka, ali se on tereti da je upleten u samo dva slučaja makinacija s upravnim predmetom, kojima su se vlasnici nekretnina okoristili za najmanje 297 tisuća kuna, piše Burin.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of