novi detalji 

Cessna koja se danas srušila kod Lučkog samo tri godine ranije se prevrnula na krov kod Poreča

| Autor: Portal Novi list
(Foto: Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu)

(Foto: Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu)


Cessna koja se danas poslijepodne srušila kod Zagreba, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene, već je nažalost dobro poznata hrvatskim istražiteljima zrakoplovnih nesreća. Naime, Cessna 182D Skylane registarskih oznaka HA-TUB samo tri godine ranije preokrenula se pri prisilnom slijetanju na području zvanom Skagacer, blizu Poreča.

Dana 3. lipnja 2021. godine, nešto iza 15 sati kraj Poreča, na području zvanom Skagacer zbog kvara aviona morao je prisilno sletjeti 43-godišnji pilot, s visine od 200 metara s avionom Cessna 182D Skylane.

Okrenula se na krov

Avion se pri tlu okrenuo na krov. Nitko nije ozlijeđen, ali je nastala materijalna šteta, izvijestila je tog dana za Glas Istre glasnogovornica PU Istarske Nataša Rogić.

Kako je tada izvijestio Glas Istre, riječ je o malom sportskom avionu mađarskih registracija kojim je upravljao hrvatski građanin. Glas Istre je tada neslužbeno doznao da je avion iznajmljen u jednom od klubova na opatijskom području.

Na svu sreću, nitko nije ozlijeđen, pilot je bio sam u avionu kad je uočio kvar i prisilno sletio.

Kako je kasnije utvrdila Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Cesna 128D Skylane registarskih oznaka HA-TUB poletjela je s pilotom i četiri padobranca, koji su iz aviona iskočili na visini od 3.300 stopa.

Do planirane visine let je prošao bez problema. Nakon što su padobranci iskočili, pilot se počeo spuštati, a na visini od 1.300 stopa dodao je snagu motora u pripremi prilaza za slijetanje. Motor nije reagirao na dodavanje snage.

Što je uzrokovalo nesreću?

Pilot je usmjerio zrakoplov prema pisti i provjerio položaj svih komandi kako bi pokušao utvrditi uzrok kvara motora. Kada je pilotu postalo jasno da neće stići do piste, sletio je na teren prije praga piste 01 gdje se prevrnuo.

“Vrlo je vjerojatno da je do kvarova na motoru tijekom leta došlo zbog zaleđivanja rasplinjača. Iako se zbog same prirode događaja ovakva pojava ne može sa sigurnošću potvrditi na terenu, na temelju prikupljenih informacija drugi mogući uzroci kvara motora su isključeni”, izvijestila je Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, o nesporednom uzroku nesreće.

Izvješće hrvatske Agencije prenosi Aviation-safety.net, dok je na stranicama Agencije izvješće, iz nekog razloga nedostupno.

Na stranicama Agencije još uvijek je dostupna objava od 6. travnja 2022. godine, kojom informiraju da je završena istraga nesreće zrakoplova Cessna 182D Skylane, reg. oznaka HA-TUB, koja se dogodila 3. lipnja 2021. godine u zoni RPUS (Registrirana površina za polijetanje i uzlijetanje) Poreč.

Premda objava sadrži link na konačno izvješće s pripadajućim sigurnosnim preporukama, tog sadržaja nema na web stranici Agencije.

Što se danas dogodilo kod Lučkog?

Podsjetimo, jedna je osoba smrtno stradala, a četiri su putnika ozlijeđena u padu sportskog zrakoplova u šumi južno od Kerestinca, objavilo je u subotu Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Na letu je bilo registrirano pet putnika, a trenutačno se radi na trijaži ozljeda i organizaciji transporta stradalih osoba, objavilo je Ravnateljstvo na platformi X, negdašnjem Twitteru.

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Na teren su upućeni pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreba, policija, hitna medicinska pomoć, HGSS Samobor i Zagreb te vatrogasci.

Policija je prethodno priopćila da je manji sportski zrakoplov pao popodne u šumu južno od Kerestinca, da je mjesto nesreće locirano te se ukazuje pomoć ozlijeđenima.

Policija je dojavu o padu zrakoplova zaprimila u 15,51 sati, a izlaskom na teren potvrđena je točnost dojave.

Po neslužbenim informacijama, riječ je o sportskom zrakloplovu marke Cessna 182D Skylane oznaka HA-TUB iz 1961. godine, a navodno je služio za padobranske skokove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini