ŠOKANTAN SLUČAJ

Zašto je Buntić na slobodi? Majka mu radi na sudu, a kum mu je jedan od čelnika – tužiteljstva

| Autor: Vanja Vesić
(Reuters)

(Reuters)


Tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona podnijelo je žalbu na odluku Općinskog suda u Ljubuškom zbog puštanja na slobodu Denisa Buntića, nekadašnjeg hrvatskog rukometnog reprezentativca osumnjičenog za premlaćivanja supruge i skrivanja ilegalnog naoružanja.

Nevladine udruge za zaštitu prava žene zgrožene su odlukom suda tim više jer je desetominutna audiosnimka zlostavljanja žene osim u javnosti preslušana i na sudskom ročištu na kojem je sudac istrage Filip Šaravanja odbio zahtjev tužitelja da se nasilnika sprovede u pritvor. Nasilan je bio i u prisustvu njihovog zajedničkog djeteta.

Uz skarednu odluku suda u javnost su izašli novi detalji među kojima je neobična koincidencija da je majka obiteljskog nasilnika Vinka Buntić zaposlena na tamošnjem sudu u Ljubuškom, ali i da je Buntićev kum Mladen Hrstić zamjenik glavnog županijskog odvjetnika, drugi čovjek tužiteljstva koje je pisalo žalbu.

Uz to, Hrstićeva majka jedna od najpoznatijih odvjetnica u Hercegovini.

Žrtva petogodišnjeg nasilja Klara Buntić koja je nakon puštanja na slobodu nasilnog supruga istupila u javnost i upozorila na to da je bijegom od nasilnika sama sebi spasila život, trenutno se skriva. Javno je zatražila da se predmet izmjesti sa suda u Ljubuškom na neko drugo sudište.

To što je sud Buntiću umjesto pritvora odredio tek zabranu prilaska žrtvi i djetetu na 100 metara i obavezu svakodnevnog javljanja u policiju, jasno je da Klari ne ulijeva nikakvu sigurnost.

Žrtva je jasno dala do znanja da suprug ima problema s alkoholom i drogama, što ga čini dodatno nepredvidivim.

Nasilje, alkohol, droga i ilegalno oružje trebali su biti više nego dovoljni razlozi za sud da se Denisa Buntića strpa iza brave. Ali nisu.

U takvim okolnostima i uspjeh same žalbe čini se da će više dirigirati pritisak javnosti.

Inicijativa građanki i građana iz Mostara ne krije ogorčenje postupkom suda i javno se pita jesu li nadležne institucije izvukle pouku iz tragedije s početka kolovoza kad je u Gradačcu nasilni Nermin Sulejmanović ubio svoju partnericu Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi, a svoj krvavi pohod snimio i pustio na društvenim mrežama. Sud je tada za nasilnika odbio i minimalne mjere približavanja koje je policija zatražila.

– Ovakav potez Suda šalje poruku da su žene, žrtve obiteljskog nasilja, institucionalno nezaštićene i šalje poruku da su nasilnici zaštićeni. Iskazujemo nezadovoljstvo radom nadležnih institucija i tužiteljstva jer svaki dan čitamo da se negdje u Bosni i Hercegovini dogodilo obiteljsko nasilje, a nasilnici su na slobodi, upozorili su iz Inicijative.

– Jesmo li nešto naučili iz slučaja Nizame Hećimović iz Gradačca? Bismo li reagirali da se dogodio smrtni slučaj? Tko će biti kriv kad postane prekasno?! Zajedno zaštitimo Klaru i svaku drugu ženu žrtvu nasilja! Pokažimo im da nisu same! Pozivamo nadležne institucije i tužiteljstvo da rade svoj posao i da žene, žrtve nasilja, trebaju sistemski zaštititi, a nadležni Općinski sud u Ljubuškom da revidira svoju sramotnu odluku, pozvala je ova nevladina organizacija na društvenim mrežama ukazujući na značaj i rijetku situaciju da je žrtva smogla hrabrosti i javno upozorila na to da joj je život u opasnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini