AUTOMOBILIZAM

Četiri istarske posade na startu u Karlovcu

| Autor: Miroslav KRPAN
PROŠLOGODIŠNJI POBJEDNICI GRUPE S2 - Doris Labinjan i Nenad Hrvatin (AK Prorace Sv.Lovreč) (Snimio Miroslav Krpan)

PROŠLOGODIŠNJI POBJEDNICI GRUPE S2 - Doris Labinjan i Nenad Hrvatin (AK Prorace Sv.Lovreč) (Snimio Miroslav Krpan)


Automobilističko prvenstvo Republike Hrvatske počinje ove godine prvog travnja drugim izdanjem međunarodnog "Quattro river rallya Karlovac 2023." u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta i uz suorganizaciju domicilnog Autokluba "Četiri rijeke". Osnaženi pozitivnim ocjenama i dojmovima prošlogodišnje manifestacije, uz obogaćen trodnevni program, stiže 65 posada iz 13 europskih zemalja, ove godine trećinu više. Svemu je doprinijela i činjenica da se dio brzinskih ispita, gotovo petina dionica, vozi i u okviru WRC Croatia rallya, koji je jednim dijelom orijentiran na šire karlovačko područje. Upravo zato, među 65 posada njih 15-ak odlučilo se za nastup i lagani trening kako bi upoznali iz prve ruke draži hrvatskog asfalta.

Šebalj brani naslov

Karlovački rally nazvan "četiri rijeke" kojima se ovaj povijesni grad ponosi, svojim dionicama, ali i imenima brzinaca povezuje upravo Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu. Rezultati se boduju za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske, Alpe Adria rally Cup i Trophy te Otvoreno prvenstvo Zagreba (rally II kategorije Regije Sjever HAKS-a). Na listi prijava, za domaće bodove, borit će se 37 posada iz 16 klubova, a karlovački je prvi od sedam rallya u kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza za domaće prvenstvo.

Lidersku poziciju ima jedna od ponajboljih posada skupine WRC-2 britansko-irski tandem Gus Greensmith-Chris Patterson sa Škoda Fabiom RS Rally2. U identičnom automobilu nastupa pod neutralnom zastavom i Rus latvijskog porijekla Nikolay Gryazin uz suvozača Konstantina Aleksandrova. Među prvih deset startnih brojeva su još četvorica sudionika hrvatskog WRC-a, Mađar Norbert Herczig (Škoda Fabia Rally2 Evo), Slovenac Rok Turk (Hyundai i20 1.6), Slovak Vlastimil Majerčak (Ford Fiesta Rally2) i Talijan Mauro Miele (Škoda Fabia RS).

Hrvatske posade s brojem 5 predvodi branitelj naslova najboljeg relijaša sezone 2022. hrvatskog prvenstva, najtrofejniji domaći rally vozač Juraj Šebalj koji se ove godine vratio u nekad matični mu AK Delta, a sa suvozačem Marijanom Stublićem vozi Toyotu Yaris GR.

Hrvatsko prvenstvo moglo bi ove sezone biti krajnje zanimljivo, kako u pojedinačnom poretku, tako i ekipnom, gdje, ne samo brojem, već vozačkim kadrom odskaču AK Delta Zagreb, AK Opatija Motorsport, AKK Sveta Nedelja i AK Delta sport Zagreb.

Istarske posade

Na otvorenju nove sezone su i četiri istarske posade: iz AK Prorace Sveti Lovreč prošlogodišnji pobjednici Grupe S2 hrvatskog prvenstva Nenad Hrvatin i Doris Labinjan (Peugeot 306 2.0) te Marko Užila i Aleksandar Radovčić (Peugeot 106 1.4), iz Istra racing teama Pazin Sandi i Nensi Jugovac (Peugeot 106 XS 1.4), a iz AK Buzet Autosport Sanjin Prodan i Elena Golojka u novom automobilu Renault Clio R3T. Na suvozačkoj poziciji prošlogodišnjem pobjedniku PH klase 4 Igoru Mandiću (AK Delta) u automobilu MG ZG 105 1.4 naći će se Albert Ivančić iz pazinskog Istra racing teama.

U subotu, 1.travnja, od 9 do 12 sati, na području Novigrada na Dobri, vozi se "shakedown" duljine 4,50 km, dok je ceremonijalni start u centru grada od 14 sati, Sa startom u 16 sati vozi se prvi BI Korana 1, a novost ovogodišnjeg izdanja je dionica BI Rastoke (5,60 km) u smjeru Slunja, sa startom sat kasnije. Slijedi povratak u Karlovac i novih 2,47 km BI Korana 2. Servisni park je na prostorima ŠRC Korana.

Nedjeljni program objedinjava tri dionice, a svaka se vozi tri puta: BI Kupa (Kučer-Vrškovac na području Ozlja, duljine 11,20 km), BI Dobra od Vinskog Vrha do Duge Rese (8,88 km) te BI Mrežnica od Pećurkovog Brda do Gornjeg Bukovlja (14,88 km). Ukupna duljina itinerera je 476,93 km, od čega 112,42 km otpada na 12 brzinskih ispita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater