"FAKE NEWS" IZ UMAGA

VIJEST KOJU SU PRENIJELI BROJNI MEDIJI POKAZUJE SE NETOČNOM: Grad Umag zaostale socijalne naknade predstavio kao BOŽIĆNICE UMIROVLJENICIMA


Nakon što su brojni mediji prenijeli vijest iz Umaga da će Grad umirovljenicima s primanjima manjim od 1.800 kuna isplatiti božićnicu u rasponu od čak 1.200 do 4.200 kuna, u redakciju Glasa Istre došli su brojni pozivi ogorčenih umirovljenika koji tvrde da to nije istina, odnosno da uopće nije riječ o božićnicama, nego o novcu koji im Grad Umag duguje po osnovi socijalne potpore potrebitima.

Iz Ureda gradonačelnika Vilija Bassanesea nismo dobili pojašnjenje o čemu se radi, pa smo poslali upit Sindikatu umirovljenika Umaga. Potpredsjednik tog tijela Zlatko Tomić potvrdio je da iznosi koji su se isplaćivali nisu zapravo božićnica, već zaostale socijalne potpore najugroženijim umirovljenicima, koje im nisu isplaćene tijekom godine.

Podsjetimo, o tim velikim "božićnicama" pričalo se u cijeloj Hrvatskoj kao o primjeru sjajne brige za umirovljenike, a gradonačelnik Bassanese se hvalio kako njegov grad sjajno skrbi za najstarije sugrađane.  

Odluka iz 2014.

Međutim, stvar je drugačija. Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Umaga iz 2014. godine osigurana je i socijalna potpora umirovljenicima s primanjima manjim od 1.800 kuna, koji ujedno nisu vlasnici nekretnina i mirovina im je jedini izvor prihoda. Njima pripada pravo na mjesečni dodatak mirovini ovisno o visini mirovine i broju članova domaćinstva. Ranijih godina je taj dodatak isplaćivan mjesečno, što se umirovljenicima čini najoptimalnije zbog visokih životnih troškova. U 2017. godini dobivali su naknadu u kvartalnim obrocima, a ove godine ni to. Obećavana im je mjesečna, pa kvartalna isplata, a na koncu je cjelokupni iznos "sjeo" uoči Božića. Gradonačelnik Bassanese je tu isplatu nazvao božićnica!

"Grad Umag je i ove godine za svoje potrebite umirovljenike osigurao prigodne božićnice. Pravo na navedenu potporu ostvaruju svi umirovljenici čija je mirovina jedini izvor osobnih prihoda i niža je od 1.800 kuna. Tako će, odlukom gradonačelnika, svi umirovljenici koji udovoljavaju navedenom uvjetu primiti božićnicu koja će kao mali znak pažnje primateljima božićnice pomoći da im blagdani proteknu u miru, radosti i zajedništvu", istaknuo je Bassanese u pojedinim medijima. 

Međutim, dopredsjednik Sindikata Zlatko Tomić tvrdi suprotno.

"Dakle, nije riječ o božićnici za sve umirovljenike sa primanjima nižim od 1.800 kuna, već je gradonačelnik manipulirao umirovljenicima da bi sebi da na značaju. Na taj način je stvorio veliki nesporazum u javnosti i puste želje mnogih penzionera pale su u vodu", tvrdi dopredsjednik Tomić.

On smatra da je gradonačelnik tako sakrio figu u džepu, a izigrani se umirovljenici pitaju čemu u ovo blagdansko vrijeme ovakav potez, kad se zna što je božićnica, a što mjesečna socijalna pomoć. Stoga očekuju da će se Bassanese ispričati zbog, kako tvrde, notorne laži, a obavijest ukloniti sa stranica Grada jer bi još umirovljenika moglo zakucati na vrata po svoju javno obećanu "božićnicu".

"Naša budućnost"

Kako se uopće došlo do visine "božićnica" od 1.200 do 4.200 kuna? Iz Odluke o socijalnoj skrbi Grada Umaga možemo iščitati koliko iznose mjesečni dodaci na mirovine koji su, dakle, trebali biti isplaćivani tijekom godine, ali nisu, nego su na koncu upakirani kao "božićnica".

Tako se visina potpore umirovljenicima utvrđuje u iznosu od 350 kuna mjesečno za one čiji mjesečni prihodi ne prelaze 800 kuna po članu kućanstva, 250 kuna mjesečno dobivaju korisnici čiji mjesečni prihodi po članu kućanstva iznose od 800 do 1.100 kuna, 200 kuna mjesečno pripada umirovljenicima čiji prihodi po članu kućanstva iznose od 1.100 do 1.500 kuna, te 100 kuna mjesečno oni umirovljenici čiji prihodi po članu kućanstva iznose od 1.500 do 1.800 kuna mjesečno. Kad se ti iznosi pomnože sa 12 mjeseci, dolazi se upravo do okvira od 1.200 do 4.200 kuna, odnosno iznosa koje je gradonačelnik Bassanese predstavio kao božićnicu!

"Želja nam je stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Upravo su nas naši građani treće životne dobi zadužili u razvoju naše male zajednice. Mi cijenimo i razumijemo što zajednica duguje svojim umirovljenicima, za sve što su za nju tako nesebično i bezrezervno napravili", govorio je Bassanese ovih dana, komentirajući velike "božićnice" koje je Grad Umag dodijelio potrebitim umirovljenicima. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater