Malo ga ima, malo ga nema

Drevni Sipar - najslikovitije arheološko nalazište u blizini Umaga

| Autor: Glas Istre
(Foto: Screenshot HRT)

(Foto: Screenshot HRT)


Četiri kilometra sjeverno od Umaga, blizu rta Katoro, nalazi se možda i najslikovitije arheološko nalazište u Istri, mnogima još nepoznato - drevni Sipar, donosi HRT.

Samo nekoliko stotinjaka metara udaljen od obale, ovaj se otok za vrijeme oseke pretvara u poluotok.

Branka Milošević Zakić, viši kustos arheolog, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika - Split, kaže nam kako je ovo jedan od najzahtjevnijih lokaliteta na kojima radi. Oseke i plime u prošlosti su branile grad, ali još uvijek imaju golem utjecaj. Težak je to teren, more donosi i odnosi.

- Prvo što vidimo je kula, poligonalno oblikovana koja je usmjerena prema kopnu, kaže gospođa Branka.

Bio je to ulaz u grad točnije u naselje, mjesto iz kojeg se pratilo kopno, okrenuta prema istoku jer je neprijatelj uvijek dolazio iz tog smjera.

- Sipar se prvi put spominje kao civitas Siparis u jednoj kozmografiji jedne osobe koju mi nazivamo anonim iz Ravene, s obzirom na to da ne znamo njegovo ime. On se spominje kao civitas - naselje ili grad, ja rađe kažem naselje kad se spominju i Umag, Poreč i Novigrad..., tako da je on u tom vremenu 7. stoljeća na istom nivou politički i organizacijski izjednačen s gradovima Umag, Novograd i Poreč, rekla je Branka.

Što danas možda ne bismo rekli, ali ipak se Sipar uklapa u gradove sa strateškom pozicijom, jedna od važnih točki za uspostavu mira na istarskom polutotoku. Svoj najveći razvoj doseže do 7. stoljeća, što dokazuje velik broj nalaza datiranih od 6. do 8. stoljeća

- Jedna sjeverno-afrička uljanica. Trgovina sa sjevernom Afrikom je bila vrlo razgranata tako da su uvozili vjerojatno preko Akvileje, kaže.

Arheološki muzej Istre započeo je istraživanja 1963. godine i trajala su tri godine. Ona novija, s ciljem zaštite i očuvanja, započeo je Muzej grada Umaga, donosi HRT.

- Kroz stoljeća je bila naseljena i to su sve potvrdila višegodišnja arheološka istraživanja. Ovdje smo započeli istraživanje 2013. znači muzej grada Umaga, a financira nas i ministarstvo kulture, županija i Grad Umag, rekla je Biljana Bojić, v. d. ravnateljica Muzeja grada Umaga.

Imao je Sipar i svoju glavnu ulicu, mrvicu je uža od onoga kako je danas zamišljamo, ali tu je živjelo, pretpostavlja se, između 150 i 300 stanovnika.

Bio je jedan sasvim običan zgusnuti kasnoantički grad, ljudi su se ovdje bavili ribarstvom i trgovinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater