POZIV NA ODLAZAK

POLITIČKI OBRAČUN U UMAGU, Daglas Koraca nabrojao 16 afera gradonačelnika Vilija Bassanesea

vrtić Radost u Umagu

vrtić Radost u Umagu


"Vezano za posljednju aferu u kojoj je aktualni gradonačelnik Vili Bassanese prenamijenio 8904 četvorna metra svog vlastitog zemljišta i zemljišta svoje rodbine u naselju Juricani, na kojem trebala niknuti proizvodna zona, zahtijevamo da Bassanese snosi posljedice i preuzme odgovornost za svoje postupke te odstupi s položaja gradonačelnika i odgovara pred zakonom", rekao je na konferenciji za tisak predsjednik podružnice IDS-a Umag Daglas Koraca, upozorivši kako su Bassaneseove skrivene namjere razotkrili sudionici javne rasprave na kojoj se prezentirao predmetni UPU, zbog čega je gradonačelnik panično, već sljedećega dana nakon javne rasprave, darovao svoj suvlasnički dio od 1.500 četvornih metara Gradu Umagu ne bi li pokušao prikriti tragove. 

"Time je ustvari priznao krimen, uvlačeći u cijelu aferu i pročelnicu Maju Galović koju je opunomoćio da u ime Grada supotpiše ugovor. Uz sve to nigdje ne postoji ni zaključak s Kolegija gradonačelnika o prihvatu dara, pravnom temelju na koji se poziva. Odakle privremenoj pročelnici uopće pravo da preuzme bilo što u ime Grada? Ona je samo službenica u gradskoj upravi. Za takvo nešto postoji Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo vlasti, izabrano od strane svih građana Umaga", naglasio je Koraca i počeo nabrajati ostale Bassaneseove afere, rekavši da su i to samo najistaknutije.

Prelivena čaša

Za aferu u Juricanima Koraca ističe da je to kap koja je prelila čašu.

"Smatramo da je uistinu pretjerao te da građani Umaga ne bi više trebali snositi posljedice gradonačelnikovih suspektnih poslova. Stoga pozivamo nadležne institucije da istraže i rasvijetle ovaj posljednji slučaj zloporabe položaja i ovlasti gradonačelnika, u kojem je Bassanese dopustio da se poljoprivredno zemljište u njegovu vlasništvu i vlasništvu rodbine, veličine od gotovo 9 tisuća metara kvadratnih, prenamijeni u građevinsko zemljište. Tom je urbanizacijom povećao vrijednost zemljišta, priskrbivši ekonomsku korist u razlici njezine vrijednosti od 1,3 milijuna eura, odnosno 9,6 milijuna kuna. Vrijeme je da Bassanese preuzme odgovornost za svoje postupke i odstupi s funkcije jer ovim je postupkom dokazao da ne misli stati sa svojim koristoljubivim radnjama", ustvrdio je Koraca.

U tom je kontekstu Koraca dodao kako je zagonetno zašto se uopće sada planira gradnja poslovne zone na toj lokaciji u katastarskoj općini Materada, u koju Grad treba uložiti značajna sredstva za dovođenje i izgradnju potrebne infrastrukture, kad u Ungariji postoji definirana i parcelirana poduzetnička zona na kojoj su krenuli infrastrukturni radovi, pa bi svako dodatno ulaganje u njezino proširenje, a što IDS godinama predlaže, predstavljalo logičniju i znatno racionalniju opciju.

Ungarija i Juricani

U tu je svrhu, upravo amandmanom IDS-a, naglasio je Koraca, osigurano 10,5 milijuna kuna u proračunu za početak izgradnje zone Ungarija. Stoga novo ulaganje u Juricane može biti još jedna potvrda da se prezentiranjem proizvodne zone kao javnog interesa nastojala prikriti namjera Bassanesea za priskrbljivanjem vlastite koristi, naglasio je šef umaškog IDS-a.

"Osim što zabrinjava inertnost sustava u vezi Bassaneseovih afera na koje godinama ukazujemo, smatramo da još više zabrinjava inertnost ostalih političkih stranaka koje bi trebale biti korektiv vladajućih, upravo kako bi se onemogućile ovakve i slične situacije. Smatramo da bi svakako trebale izreći stav o kompletnom slučaju prenamjene gradonačelnikova zemljišta, jasno kazujući svojim biračima da li podržavaju ovakav način rada aktualnog gradonačelnika Bassanesea ili ne", završio je Koraca, uz kojeg su na pressici bile potpredsjednica IDS-a Roberta Lakošeljac i vijećnica Sunita Benolić.

Bassaneseove afere koje su nabrojali IDS-ovci

  1. Prenamjena zemljišta Juricani
  2. Jedini gradonačelnik koji je sebi isplaćivao prekovremene sate te je nakon intervencije Povjerenstva za sukob interesa morao vratiti novac
  3. Nezakonito zapošljavanje s obzirom da je inspekcija Ministarstva uprave ustanovila da je u Gradu Umagu u 2014. i 2015. godini potpisan 41 nezakonit ugovor o djelu
  4. Afera Saning u kojoj je prošle godine s proračuna Grada bespovratno ovršeno 13,5 milijuna kuna
  5. Pokušaj prodaje zemljišta i vrtića u Moeli koju su građani stopirali potpisivanjem peticije
  6. Izmjene i dopune UPU-a Zambratija kojima je ukinuta nužno potrebna obilaznica
  7. Prekomjerna i sumnjiva zapošljavanja koja su Gradu Umagu priskrbila titulu najrastrošnijeg grada u Hrvatskoj
  8. Zloporaba POS-ovih stanova u koju su umiješani gradski pročelnici
  9. Pogodovanje stranim investitorima u Zoni Marketi, gdje je Grad uložio vlastitih 7 milijuna kuna u infrastrukturu nakon što su strani investitori po povoljnim cijenama otkupili terene od Grada
  10. Pogodovanje češkom državljaninu u kupnji atraktivne gradske parcele u naselju Moela
  11. Financiranje Sajma pršuta u Tinjanu s 50.000 kuna
  12. Isplate Rukometnom savezu od kojih je jedna doznaka bila 700.000 kuna
  13. Pogodovanje na natječaju za opremanje vrtića u aferi Škrinjica, gdje je poslove opremanja vrtića Radost i Petrovija dobila supruga bivšeg direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića (SDP)
  14. Preplaćena sredstvaa od 10 milijuna kuna za izgradnju vrtića Radost
  15. Namještanje natječaja za zapošljavanje predstojnika Ureda Grada Diega Bankovića, za čije je radno mjesto sistematizacijom proširen uvjet na višu stručnu spremu s obzirom da nije imao prema zakonu traženu visoku stručnu spremu
  16. Neiskorištene lokacijska i građevinska dozvola iz 2012. za izgradnju građevinskog deponija i reciklažnog postrojenja na državnoj zemlji Valdemat, zbog čega danas okolica Grada s divljim odlagalištima izgleda poput Napulja (S. BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum