županijska natjecanja

Odlični rezultati pazinskih gimnazijalaca i strukovnjaka: Osvojili 12 prvih i drugih te 17 trećih mjesta

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, najveće istarske srednje škole koja broji 650 učenika u 27 razrednih odjela, već tradicionalno postižu izvrsne rezultate na tri razine natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, na školskoj, županijskoj, odnosno međužupanijskoj i državnoj razini natjecanja.

Na njima najvećim dijelom sudjeluju gimnazijalci. Tako je devet učenika u ovoj školskoj godini osvojilo čak dvanaest prvih mjesta, jedanaest ih se izborilo za dvanaest drugih mjesta, a njih petnaest za sedamnaest trećih mjesta, dok ih je četvero pozvano na državna natjecanja iz pet područja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Ravnateljica Suzana Poropat - Božac (Snimila Gordana Čalić Šverko)

STEM i humanizam

Najuspješniji na županijskoj razini iz više područja natjecanja su Luka Šop, učenik 2.a koji je osvojio prvo mjesto iz Biologije i Matematike, drugo mjesto iz Kemije i treće iz Fizike, potom Ruben Ray Zdjelar, učenik 1.a razreda koji se izborio za prvo mjesto iz Biologije i Fizike te treće iz Kemije. Andrej Korelić iz 2.c prvi je na županijskim natjecanjima iz Kemije i Fizike, Zvonimir Fadiga iz 2.a, prvi je iz Informatike i drugi iz Fizike, Mihael Bertetić iz 3.a prvi je iz Informatike i treći iz Fizike, Maja Livak iz 4.a prva iz Kemije i treća iz Biologije, Ivana Radin iz 4.c druga iz Kemije i Biologije, Marin Štefanac iz 3.a drugi iz Logike i treći iz Kemije dok je Marko Brščić iz 2.b osvojio treća mjesta na županijskim natjecanjima iz Matematike, Kemije i Povijesti. Na državnu razinu natjecanja pozvani su Ema Pilat, 3.d - Talijanski jezik, Hana Kukac, 3.a - Logika, Mihael Bertetić, 3.a - Fizika te Ruben Ray Zdjelar, 1.a - Fizika i Kemija.

- I ova godina pokazuje kontinuitet uspjeha naše škole u postizanju odličnih rezultata učenika na natjecanjima. To možemo zahvaliti i kontinuiranom radu naših nastavnika koji izdvajaju jako puno svog vremena i truda u poučavanju učenika i njihovom pripremanju za natjecanje, a kasnije se ti rezultati pretoče i u rezultate na državnoj maturi. Područja u kojima se učenici natječu različita su, posebno ove godine, jer smo ranijih godina znali imati pretežito STEM područje, ali ove godine ima i učenika koji su osvojili prva mjesta na natjecanju iz društveno-humanističkih područja, kazala je ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzana Poropat - Božac.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Mihael Bertetić (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Posebno je Poropat - Božac istaknula program prirodoslovno-matematičke gimnazije s obzirom da je ovo tek treća generacija učenika koji polaze ovaj program uveden prije tri godine. Vidljivo je iz svih rezultata kako učenici prirodoslovno-matematičke gimnazije jako dobro konkuriraju na natjecanjima ostalim učenicima iz srednjih škola koje taj program imaju duže nego li ga ima pazinska srednja škola.

- Užitak je raditi u ovoj ustanovi s učenicima i nastavnicima koji na takav način promoviraju školu na lokalnoj i državnoj razini i zahvaljujući čemu je škola prepoznatljiva i uvijek bude velikom dijelu učenika prvi izbor za upis, zaključila je ravnateljica.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Luka Šop (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Zadovoljni su i srednjoškolci. Luka Šop, učenik 2. a razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije kazao je kako su natjecanja uvijek zahtjevna, ali se uz malo truda i ponavljanja mogu postići izvrsni rezultati. Jedini je srednjoškolac pazinske škole koji je na županijskom natjecanju sudjelovao iz četiri predmeta.

Ruben Ray Zdjelar iz 1.a razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, jedan od dva natjecatelja sa sto posto rješenim testom iz Fizike na županijskom natjecanju, naglasio je da su takvi rezultati kombinacija njegovog truda i truda profesora koji su se potrudili da usvoji to gradivo. Ruben je pozvan na dva državna natjecanja, mentor iz Kemije koji ga je pripremao za natjecanje je Damir Skok, a iz Fizike Nada Ćakić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Ruben Ray Zdjelar (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Pripreme za državno

Ema Pilat, učenica trećeg razreda za upravne referente, kao prvoplasirana na županijskom natjecanju iz Talijanskog jezika pozvana na državno natjecanje, istaknula je da se je zahtjevno pripremati se za jedno takvo natjecanje, teške su teme i gradivo, posebno gramatika i esej. Mentorica joj je Lorena Moscarda, profesorica talijanskog jezika.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Ema Pilat (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Hana Kukac iz 3.a razreda prirodoslovno - matematičke gimnazije osvojila je prvo mjesto na međužupanijskom natjecanju iz Logike i pozvana je na državno natjecanje. Sada se priprema za državno natjecanje, a mentor joj je profesor logike i filozofije Sergio Stemberger. Mihael Bertetić 3.a razred prirodoslovno - matematičke gimnazije, drugi na županijskom natjecanju iz Fizike, a upravo se vratio s državnog natjecanja gdje je osvojio sedmo mjesto s time da je riješio sto posto eksperimentalni dio testa.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Hana Kukac (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Mihael i Ruben su se plasirali na državno natjecanje iz Fizike jer su postigli super rezultate, bili su vrijedni i tijekom priprema. Odlična je to promocija za školu i potvrda kvalitete u koju godinama ulažemo kroz rad s učenicima ne samo u redovnoj nastavi već i u dodatnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima, naglasila je mentorica, profesorica fizike Nada Ćakić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater