u marušićima

FOTO / Održana 5. Prvomajska tripada: "Kumovi" iz Buja šampioni

| Autor: Zvonimir Guzić


U organizaciji Mjesnog odbora Marušići uz pomoć Turističke zajednice Grada Buja održana je 5. Prvomajska Tripada, međunarodno natjecanje u pripremi najukusnijih tripica. Nakon višesatnog kuhanja, kulinarskih vještina, tajnih sastojaka i vještog miješanja unutrašnjosti lonca sedmeročlani žiri proglasio je ekipu "Kumovi" iz Buja u sastavu Valter Kozlović, Marino Dusich, Željko Šuflaj pobjednikom manifestacije.

"Anton i Bura", domaće-slovenska kombinacija zauzela je drugo mjesto, dok je treća bila ekipa "Fermaj tovara" koju su činili Jordan Bernobić Bili i Maurizio Franceschini iz obližnjeg Kaštela inače prošlogodišnji pobjednici Tripade. Najuspješniji su kao nagradu dobili kotlić sa stalkom uz kuhaču i pregaču, koje su kao utješne nagrade pripale i ostalim dvjema nagrađenim ekipama.

Nagrade je dodijelio gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, koji je uz direktora Turističke zajednice Grada Buja Valtera Bassanesea i još pet lokalnih zaljubljenika u tripice bio u sastavu sedmeročlanog žirija. Čak trinaest ekipa iz četiri države, Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije, ove je godine došlo na terasu pored parka skulptura u Marušićima pokazati raznovrsnost pripreme ove cijenjene delicije koja ima mnogo naziva na regionalnom nivou od tripica, fileka, škembića, vampi, dropci do trippa u Italiji.

Kod ovoga tradicionalnog jela nema neutralnog stava, tripice ili obožavate ili ih ne volite. Velik broj ljubitelja ovog specifičnog jela pohodio je ovogodišnju Tripadu na kojoj su imali priliku probati omiljenu deliciju spremljenu na mnoge varijacije i različitih ukusa. Kroz razgovore i komentare s okupljenima moglo se nazrijeti da se kod degustacije gleda na sljedeće komponente; gustoću, začinjenost, količinu tripa u saftu, veličinu narezanih komada i slično.

Sudeći po nagradama koje su pokupili uglavnom domaći tripa-majstori lokalno stanovništvo preferira već uhodane recepte, što ne znači da su gostujuće porcije ostale ne pojedene.

"Ova orginalna gastro manifestacija nije samo natjecanje, već i prilika da se upoznaju nove kulture i običaji povezani kroz ljubav prema ovoj specifičnoj deliciji. Vjerujem da će ovo druženje ostati u lijepom sjećanju kako našim domaćinima tako i gostima koji su pohodili naš lijepi kraj. Vidimo se dogodine na novoj fešti od tripa", na kraju nam je rekao direktor TZ Buje Valter Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum