zelena tranzicija

Općina Medulin zakoračila u zelenu budućnost: Instalirano sedam fotonaponskih elektrana na javne objekte

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Općina Medulin je uspješno provela projekt "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima Općine Medulin" kojim je sedam fotonaponskih panela instalirano na javne zgrade.

Novi paneli se tako sada nalaze na pročistaču u Premanturi i Medulinu, poslovnoj zgradi na Kamiku, Vatrogasnom domu DVD-a, dječjem vrtiću u Pomeru te školi i sportskoj dvorani u Medulinu.

Paneli će Općini omogućiti značajnu uštedu električne energije, a time i uštedu u općinskom proračunu. Prošlog je tjedna održana završna konferencija kojom je obilježeno uspješno implementiranje projekta koji je trajao 23 mjeseca.

Konferenciju je otvorio načelnik Općine Medulin Ivan Kirac koji je na samom uvodu zahvalio Kraljevini Norveškoj na financijskoj potpori, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na podršci u provedbi te cijelom projektnom timu Općine Medulin na njihovom predanom radu. 

"Prošle godine smo proveli prvi Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije, pružajući deset potpora našim mještanima, a novi poziv planiramo objaviti tijekom mjeseca lipnja ove godine. U prošloj godini proveli smo i projekt modernizacije javne rasvjete uz pomoć kojega smo zamijenili ukupno 1646 postojećih rasvjetnih tijela na području općine Medulin, novijim i modernijim LED rasvjetnim tijelima čime smo također omogućili značajnu uštedu za općinski proračun.

Ovaj projekt predstavlja samo početak naših aktivnosti za zeleniju općinu Medulin, te se veselimo budućim projektima koji će proširiti mrežu solarnih elektrana u našem vlasništvu, pružiti više poticaja našim mještanima i doprinijeti zelenijoj budućnosti svih nas", poručio je Kirac.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Simeone Ukotić koji je istaknuo kako
Općina Medulin ovakvim i sličnim projektima želi postati lider u zelenoj energiji, a u drugom dijelu konferencije prezentaciju je održala pročelnica Upravnog odjela za opće
poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern koja je predstavila rezultate i provedbu ovog projekta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater