PROJEKT VRIJEDAN 24 MILIJUNA KUNA

Dogradnjom se pulski Zavod za javno zdravstvo POVEĆAVA za oko tisuću kvadrata


Nakon što je sredinom svibnja Županijska skupština dala zeleno svijetlo za kreditno zaduženje Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, sve je bliži dan početka radova na njegovom proširenju. Upravo je za taj projekt namijenjen kredit u visini od 24 milijuna kuna. Kako saznajemo od ravnatelja ZZJZ-a dr. Aleksandra Stojanovića, izvjesno je da bi gradnja trebala početi u listopadu.

Natječaj za izvođača radova

- Ovih dana završavamo postupak prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, što je procedura koju moramo poštivati. S obzirom da nije bilo nikakvih primjedbi, ovaj tjedan predat ćemo izvješće, a krajem tjedna ili početkom idućeg raspisat ćemo i natječaj za izvođača radova. Kako je dogovoreno, rok gradnje je od 210 do maksimalno 365 dana. Naravno, tko bude ponudio kraći rok, bit će više bodovan, ali realno, koliko nam je rečeno, radovi bi, prema nekoj optimalnoj procjeni, mogli trajati deset mjeseci. Naravno, bez opremanja, rekao nam je dr. Stojanović.

Ponovio je da će gradnja, ne bude li neočekivanih zapreka, početi u listopadu što bi značilo da bi već do početka turističke sezone mogla biti u velikom dijelu privedena kraju, gradilište 'počišćeno', zbog čega će sigurno i okolni stanari odahnuti s obzirom da mnogi u blizini imaju apartmane ili iznajmljuju stanove, a gužve oko parkirališta su prisutne i u ovom dijelu grada.

Valja podsjetiti da su županijski vijećnici dali Zavodu suglasnost da se može dugoročno zadužiti u iznosu od 24 milijuna kuna, s rokom otplate kredita na 15 godina, za financiranje radova rekonstrukcije i dogradnje ustanove. Kredit će se podignuti kod Zagrebačke banke.

Objedinjavanje svih djelatnosti

Kako nam je svojevremeno pojasnio ravnatelj, realizacijom projekta ostvariti će se cilj objedinjavanja svih djelatnosti ustanove na jednoj lokaciji što će pridonijeti povećanju dostupnosti i kvaliteti usluge prema korisnicima ustanove te njenom stručnom razvoju. Tada je ravnatelj istaknuo podatak da Zavod ima ustroj kroz osam organizacijskih jedinica te da se bave prevencijom i ranim otkrivanjem bolesti, zdravstvenim odgojem i promocijom zdravih načina života, mikrobiološkom dijagnostikom, praćenjem kretanja bolesti, zdravstvene ispravnost vode za piće i hrane te elemenata okoliša.

Nadalje, Zavod je zadužen je uočavanje aktualnih javnozdravstvenih potreba stanovništva i posebnih skupina kroz prikupljanje i analizu, stvaranje i unaprjeđivanje znanja. Razvija i provodi suvremene, brze i učinkovite intervencije za suzbijanje bolesti, unaprjeđenje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti kroz suradnju i partnerstvo s drugim sektorima.

Projektom dogradnje ustanove dosadašnja površina uvećala bi se za oko tisuću četvornih metara. Planirana je dogradnja dvaju aneksa na dvorišnoj strani postojeće zgrade, a postojeći će se odjeli povezati s novim građevinama po etažama.

- U sjevernom aneksu, dostupnom s ulice sa sjeverne strane, u suterenu će biti smještena Služba za školsku medicinu koja se trenutno nalazi u Istarskoj ulici u prostorima koji nisu u vlasništvu ustanove što će značajno doprinijeti smanjivanju troškova režija i održavanja. Osim prostora predviđenog za ambulantni rad, projekt predviđa i prostor savjetovališta. U prostoru visokog prizemlja, predviđeni su dodatni prostori Službe za zajedničke poslove te sala za predavanja. Na prvom katu predviđeni su prostori za Službu za zdravstvenu ekologiju koji će nadogradnjom biti povezani sa sadašnjim prostorom te Službe. U nadograđenom prostoru predviđena su dodatna četiri laboratorija, kao i prostor za internu pismohranu Službe, pojasnio nam je tada ravnatelj.

Služba za zdravstvenu ekologiju proširiti će se djelom i na postojeće prostore Službe za mikrobiologiju u kojima će biti smješteni laboratoriji i zaseban prostor za pripremu terena te prijem uzoraka s terena. U planu je nadogradnja južnog aneksa gdje će u suterenu biti prostor za pismohranu ustanove te vježbaonica za potrebe Službe za mikrobiologiju. U prostoru visokog prizemlja značajni dodatni prostori predviđeni su za potrebe Službe za javno zdravstvo za provedbu javnozdravstvenih edukacija. Osim kancelarijskih prostora, projekt uključuje prostor za savjetovalište, pokaznu kuhinju i salu za radionice. Na katu su predviđeni prostori za potrebe Službe za mikrobiologiju koji uključuju laboratorije za bakteriološku dijagnostiku i dijagnostiku crijevnih infekcija. (S. Z. T.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum