sutra u puli

Još jedna akcija prometne policije. Evo koga i što će ovaj put kontrolirati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Vedran Karuza)

Ilustracija (Snimio Vedran Karuza)


Kako bi se povećala sigurnost vozača mopeda i motocikala u prometu, na području Postaje prometne policije Pula, u četvrtak, od 15 do 20 sati, provodit će se prometna akcija "Nadzor vozača mopeda i motocikala".

- Tijekom ove godine na području Postaje prometne policije Pula stradalo je 10 vozača mopeda i motocikala od kojih je pet zadobilo teške, a pet vozača je lakše ozlijeđeno, navode iz policije.

Tijekom akcije kontrolirati će se nadzor brzine kretanja vozila, korištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanje, posjedovanje odgovarajuće kategorije te tehnička ispravnost vozila.

- Naime motoristi, posebice oni mlađe životne dobi, skloni su činiti preinake na vozilima kao što su zamjene uređaja za odvod i ispuštanje plinova auspuha, uklanjaju ili zamjenjuju ogledala, nemaju propisno postavljenu registarsku pločicu, uklanjaju limitator brzine kretanja i slično. Ističemo kako je preinake prije sudjelovanja u prometu potrebno upisati u prometnu dozvolu, u protivnom ako se vizualnim pregledom zamijete tehničke neispravnosti uređaja i opreme koja predstavljaju opasnost za sudionike u prometu vozilo se upućuje na izvanredni tehnički pregled.

Također upozoravamo, da upravljanje vozilima koji imaju određene preinake kao što su uređaj za odvod i ispuštanje plinova auspuha, stvara buku koja remeti mir građana (posebice noću) zbog čega vozači mogu biti kažnjeni za prekršaj iz čl.13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,  za koji je propisana novčana kazna od 300 do 2.000 eura ili kazna zatvora do 30 dana a može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja predmeta izvršenja prekršaja, poručuje policija.

Ovom prilikom, prometna policija naglašava obvezu i odgovornost roditelja/staratelja i drugih osoba koje skrbe o mladim osobama koje koriste motocikle i mopede da prije kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ostalim vozačima policija također ukazuje na pojačanu prisutnost ove kategorije sudionika u prometu, te ih poziva na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of