dva 60-godišnja stabla

Znate li koliko košta sječa ladonja u Mutilskoj ako želite izgraditi stambeni objekt?

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Prije desetak dana Građanska inicijativa "Protiv sječe!" sazvala je hitnu konferenciju za novinare kako bi ukazala na situaciju u Mutilskoj ulici u Puli, gdje je investitor stambenog objekta namjeravao srušiti dvije 60-godišnje ladonje, što se u međuvremenu i dogodilo. Ladonja više nema. Građani su tada na ukazali na, kako tvrde, nepotrebnu sječu, premda im je investitor pokazao dozvolu za nju.

Je li Grad uzeo u obzir mogućnost prilaza iz Vrtlarske ulice, koju su spominjali i sami građani, istog smo dana pitali nadležne u Gradu. Odgovor je stigao tek jučer.

"Zaključkom Gradskog vijeća iz ožujka 2023. godine dana je suglasnost na zaključenje ugovora o gradnji komunalne infrastrukture, koji je potom u travnju 2023. godine Grad Pula sklopio s tvrtkom Gradimo marljivo d.o.o. Po podnijetom zahtjevu investitora, razmatrane su mogućnosti priključenja zemljišta na komunalnu infrastrukturu te je varijanta koja je dostavljena Gradskome vijeću ocijenjena najprihvatljivijom", odgovaraju iz Grada.

Naime, kako navode, ugovorom je predviđena izgradnja javne prometnice s pripadajućom infrastrukturom, na način da se formira nova katastarska čestica, odnosno da se formira javna prometnica sa spojem na Mutilsku ulicu, radi čega su i posječena ta dva stabla.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Projektom građenja pristupne prometnice - odvojak s Mutilske ulice sa spojem na Mutilsku - na temelju koje je ishodovana građevinska dozvola, nije predviđena zamjenska sadnja stabala te je tvrtka Gradimo marljivo d.o.o. uplatila procijenjenu vrijednost stabala u iznosu od 1.857,09 eura u proračun Grad", pojasnili su iz Grada.

Iz Grada podsjećaju dao je na javnim površina od lipnja 2021. do danas posađeno gotovo tisuću stabala, "da je krajem 2023. i početkom 2024. godine posađeno još 310 stabala od čega u Palisinoj ulici 19 stabala, na Hidrobazi 132, uz Cestu prekomorskih brigada 150 te u dvorištu OŠ Vidikovac devet stabala. Osim toga, do kraja ove godine odnosno početkom iduće bit će posađeno još najmanje 190 stabala, navode iz Grada.

Saznajemo i da je u tijeku sadnja 25 stabala na Verudeli, u urbanim vrtovima na Lošinjskoj previđena je sadnja 50 stabala, u urbanoj šumi Monvidal tijekom ove godine i početkom sljedeće godine 114 stabala, a u povodu obilježavanja Dana planete zemlje zasađeno je desetak voćki u zoni Pragrande.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater