POSJETILI SMO LJUDE KOJI SE U ISTRI BRINU O KVALITETI HRANE

Između tri i pet posto proizvoda ima neki problem

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Kemijski laboratorij

Kemijski laboratorij


U posljednje vrijeme sve se češće mogu vidjeti vijesti da se neki prehrambeni proizvod povlači sa polica jer je neispravan i moguće štetan. Ili je samo takav dojam, da je toga više nego prije? Pokušali smo dobiti odgovore na ta pitanja.

Odjel za kontrolu hrane i predmeta opće uporabe dio je Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a bavi se ispitivanjima mikrobiološke i kemijske ispravnosti hrane u svrhu očuvanja zdravlja ljudi, odnosno stavljanja na tržište proizvoda koji su zdravstveno ispravni. Na ovom odjelu u Puli radi 18 djelatnika, a svatko od njih pokriva više područja.

Klaudija Ivančić Radolović, voditeljica Odjela za kontrolu hrane i predmeta opće uporabe, i Mirjana Družetić otkrile su nam dinamiku svog odjela i opisale na koji se način namirnice kontroliraju.

- Tri su izvora iz kojih nam stižu namirnice na kontrolu. Prvi je redovito uzorkovanje ne temelju ugovora s našim korisnicima, gdje se kontrolira hrana iz ugostiteljskih objekata i restorana društvene prehrane, bolnica i vrtića, koji su to dužni obavljati dvaput godišnje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater