tradicionalna manifestacija

Najavljen bogat program Dana antike u Puli. Donosimo detalje

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Saša Miljević / Pixsell)

(Snimio Saša Miljević / Pixsell)


"U svibnju kada sve prelijepo miriše i budi sjećanja, u jednom od najljepših gradova na svijetu – Puli, i ove godine održat će se tradicionalna manifestacija "Dani antike", glasi gotovo poetski uvod u ovogodišnje slavlje rimske baštine.

Ovogodišnji su termini predviđeni za upoznavanje s rimskom baštinom u Istri petak 17. i subota 18., 24. i 25., te 31. svibnja i 1. lipnja, kada bi trebale početi i gladijatorske borbe u Areni, Spectacvla antiqva. Svi su programi na Forumu, tradicionalno, besplatni; petkom se počinje u 18 sati, a subotom u 10 sati.

Dašak rimskog carstva

Opis programa koji nam se obećava glasi ovako:

- Kroz ovaj tematski događaj »Dašak rimskog carstva« žive slike antičke Pule u sadašnjem trenutku vratit će nas u daleku prošlost. U potrazi za antičkom ljepotom (quaestione de pulchritudine antiqua), a u čast antičkog vjenčanja, na prelijepom pulskom Forumu, publika će uživati i vrlo aktivno sudjelovati tijekom cijele manifestacije. Na taj način stvarat će jedno novo zajedništvo ugradivši svoje misli, emocije i iskustva.

Mirisna aura žene - tajna jednog balzamarija (odor feminae - secretum balsamarii), zvukovi antike (soni antiqui), okusi antike (gustus antiquitatis) probudit će sva vaša čula. Kroz metodu story telling prikazat će se običaji i tradicija koja je prethodila rimskom vjenčanju (nuptiae romanae). Uz određene glazbene i plesne performanse ispred jedinstvenog Augustovog hrama kroz living history publika će doživjeti jedan poseban oblik povezivanja i slavlja.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Bit će tu i »Lira narrat«, priča jedne lire, radionica »Art and wine - antički motivi« (ars vinumque), koja poziva na aktivno sudjelovanje i osobni dodir sa prošlošću. Gladijatorska oštrica (hasta) moći će se vidjeti i upoznati gladijatore, a kroz završnicu ove manifestacije zadnjeg vikenda biti će i borbe gladijatora u pulskoj Areni, koje predstavljaju vrijedan dio tri tisuće duge povijesti grada i njegove okolice, navedeno je u najavi, a o satnicama i specifičnostima ćemo izvjestiti naknadno.

Dok većina stavaka podsjeća na program prijašnjih godina - Forum okićen antičkim dekoracijama, gladijatori i samo rimsko vjenčanje, nova je na programu, primjerice, radionica »Art and wine«, na latinski, ars vinumque. Art and wine fenomen je koji se u zadnjih oko godinu dana proširio i po Istri, i eto, sada se nalazi i u ovom programu. Zanimljivo će biti popratiti i »Mirisnu auru žene«, odnosno tajnu antičke proizvodnje parfema, i naraciju lire.

Novi suorganizator

Ali, noviteti ne dolaze tek tako; iz Turističke zajednice Grada Pule, glavnog organizatora i ideatora »Dana antike« potvrđuju da ovogodišnja manifestacija ima novog suorganizatora, pulsku poduzetnicu Ivnu Bevandu, pred tvrtkom Events aroma power, koja je već godinama na »Danima antike« držala jedan dio programa. Direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj je kazala da su ove godine vidjeli neke nove potencijale, i odlučili napraviti tu promjenu, koja bi mogla dovesti do unaprjeđenja tog festivala »rimskosti«.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

»Dani antike« jesu jedan od prepoznatljivih proizvoda TZ-a, i grada Pule. Svake godine na njima sudjeluje oko stotinu lokalnih umjetnika, izvođača i ostalih suradnika. zanimljivo, još prije no su se formirali »Dani antike«, podsjeća Cinkopan Korotaj, bila je predstava i manifestacija »Felix«, 2002. godine, koja je tretirala tematiku prvog oslobođenog roba u Puli. Od 2010. do prošle godine je suorganizator bio Ozren Grbavčić, iz tvrtke Illustris. Do 2018. godine »Dani antike« su se odvijali na više lokacija, Forumu i Portarati, čak i u Parku grada Graza, a što se Sanja Cinkopan Korotaj nada iduće godine ponovo implementirati, barem na te dvije glavne lokacije u gradu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini