pilot-program ranog otkrivanja

U pulskoj bolnici održano predavanje o najčešćem karcinomu kod muškaraca i trećem po smrtnosti u Hrvatskoj

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


U Općoj bolnici Pula jučer je održano stručno predavanje o ranom otkrivanju i pristupu liječenju tumora prostate.

Clj je bio da predavači, istaknuti stručnjaci, prenesu iskustva stečena imaju u provođenju pilot programa ranog otkrivanja raka prostata, koji je počeo 1. veljače na području Zagreba. Uključeno je 117 timova liječnika obiteljske medicine te dvije najveće zagrebačke bolnice, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice.

Najčešći karcionom

Rak prostate ne boli, a prvi simptomi zbog kojeg bolesnici dolaze urologu su smetnje u mokrenju zbog benigne hiperplazije prostate, otkrio je jedan od predavača, dr. Željko Kaštelan.

- Program je počeo i ide dobro, a jedan je od prvih programa ovoga tipa u Europi i svijetu. Nadamo se da ćemo ga uspješno završiti kroz godinu dana te ćemo vidjeti koja su to uska grla u sustavu i što trebamo dodatno prilagoditi kako bi od sljedeće godine krenuli s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka prostate, kazao je uvodno.

- Karcinom prostate najčešći je karcinom kod muškaraca i treći po uzroku smrtnosti među karcinomima u Hrvatski. Prema zadnjim podacima iz Registra za rak, svake godine imamo 2.300 novooboljelih. Godišnje umire oko 800 muškaraca. Na preporuku Vijeća Europe, ministar zdravstva prošle je godine imenovao povjerenstvo za izradu nacrta programa ranog otkrivanja raka prostata koji vodim. U konačnici smo, kao multidisciplinarna grupa stručnjaka, urologa, onkologa, radioterapeuta, radiologa, liječnika obiteljske medicine, predstavnika HZZO-a i ministarstva, napravili plan da bi otkrili uska grla i definirali što sve moramo popraviti kad idemo na obuhvat šire populacije. Plan je testirati mušku populaciju u dobi od 55 do 69 godina, kada raste pojavnost raka prostate, i vjerujem da ćemo po okončanju pilot-projekta odmah imati rezultate i krenuti u Nacionalni plan, najavio je.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Činjenica da je smrtnost poprilično velika govori o podmukloj ćudi ove bolesti, a kada se pojave konkretne smetnje, bolest je možda i uznapredovala.

- Kad odredimo vrijednost PSA i uvidimo da je ona povišena, tek tada krećemo u dijagnostiku raka prostate. Ono što je cilj svakog preventivnog programa jest otkriti bolest u ranoj fazi. Rak prostate možemo u potpunosti izliječiti ako ga rano otkrijemo. Nažalost, dio bolesnika je u trenutku otkrivanja bolesti već u poodmakloj fazi bolesti kada je ne možemo izliječiti, upozorio je.

O robotskim operacijama prostate u KBC-u Zagreb izlagao je prof. dr. sc. Tvrtko Hudolin.

- Ova tema uvijek je aktualna. Međutim, budući da je u tijekom poseban program Ministarstva zdravstva, još je aktualnija. Naime, ideja je bila da najprije u Zagrebu, a kasnije, nadamo se, i u ostatku Hrvatske, proberemo bolesnike koji bi bili u skupini nešto većeg rizika za karcinom prostate te da im pružimo mogućnost da bolest otkrijemo u ranijoj fazi. To je, naravno, vrlo važno jer su rezultati liječenja najbolji ako se bolest otkrije rano, naglasio je dr. Hudolin.

Mišljenja je da ovakve akcije povećavaju svjesnost o važnosti proširivanja informacija i uopće pogleda na problem karcinoma, kako opće populacije, ali i same medicinske struke.

- Pacijenti tada imaju više informacija, znaju kome se treba javiti i koje su nove mogućnosti liječenja, što je jako dobro. Sve je ovo napravljeno s vilje da se pacijentima pruži što kvalitetnija zdravstvena usluga, pojasnio je on.

Povratne informacije govore u prilog tome da ovakve akcije doprinose povećanom interesu građana za preventivne preglede.

- Nažalost, povećava se i broj onih koji imaju tu bolest, ali na sreću, kada je otkrijemo u ranoj fazi, dugoročno imamo dobre rezultate i to je najvažnije, pojasnio je.

Suradnja liječnika

U Zagrebu je več više stotina ljudi uključeno u program,.

- Radimo im test PSA (prostata specifični antigen, op.a.), magnetsku rezonanciju prostate te sve ono što je važno za dijagnostiku. Nadamo se da to neće ostati na razini Zagreba, već da ćemo pomoći i pacijentima iz Istre kako bi i njima, u suradnji s kolegama iz Opće bolnice Pula, pružili kvalitetnu uslugu, zaključio je dr. Hudolin.

Suradnja liječnika primarne zdravstvene zaštite i urologa s ciljem optimizacije i racionalizacije sustava bila je tema predavanja dr. med., spec. urologa Predraga Mamontova, liječnika i OB Pula koji je ujedno i predsjednik poznate rovinjske udruge »Martišnjak z muštaci« koja već godinama ukazuje na potrebu usvajanja zdravijih životnih navika, s naglaskom na podizanje svijesti o bolestima, tumoru prostate i tumoru testisa, te na važnost prevencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini