OTVOREN BACKSTAGE LIVE PULA 2018

Christian McBride i njegov Big band u INK donijeli odličan jazz


Jedan od najvećih kontrabasista današnjice Christian McBride i njegov Big band oduševili su publiku preksinoć u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula i time otvorili festival Backstage Live Pula 2018 koji će se do prosinca održavati u INK-u i u Areni.

Bio je to vrhunski koncert, a odlično raspoloženi McBride nije krio oduševljenje prijemom publike, ali i ljepotama Pule koju su on i njegovi kolege imali prilike razgledati. Nije zaboravio spomenuti da je već nastupao u Puli, a primijetio je i da ovaj grad ima boksačku tradiciju kao i njegova rodna Philadelphia.

Aplauzi pulske publike

- Mislim da bi trebali organizirati boksački turnir Pula-Philadelphia. Naravno, ja bih bio organizator, našalio se McBride kojem osmijeh cijelo vrijeme svirke nije silazio s lica te je zadržao ležernost. Vjerojatno zato jer je ekipa koju je morao nadgledati bila odlično uigrana za što je između ostalog dobila priliku da se uvježba na europskoj turneji koja traje već nekih dva tjedna. Očito je da se radi o kvalitetnim glazbenicima koji se ne šlepaju na McBrideov ugled, što je primijetila i publika koja je pažljivo pratila njihove solaže i sve ih nagradila aplauzima.

Vrhunski uigranoj ekipi instrumentalista u INK-u pridružila se i pjevačica Melissa Walker, inače McBrideova supruga te su predstavili autorske skladbe i standarde s albuma "The good feeling iz 2011. i prošle godine objavljenog "Bringin' it", oba ovjenčana Grammyjima. Upravo je albumu "The good feeling" pripao početak, prve tri skladbe kojima su McBride i ekipa odmah osvojili publiku i pružili joj taj dobar osjećaj pojačan činjenicom da su za koncert uglavnom odabrali skladbe bržeg tempa poput uvodne "Shake 'n' Blake" ili pak živahne "Brother Mister", originalno napisane za kvintet, a čiju energiju i šarm publika itekako osjeća. Prva preksinoć izvedena skladba s albuma "Bringin' it", četvrta po redu na koncertu je "Thermo" i posvećena slavnom pokojnom trubaču Freddieju Hubbardu s kojim je snimio dva albuma.

Više nego zavidno sviračko umijeće

Izvedba "In the wee small hours of the morning" pokazala je da publika voli i balade, a "Black Messiah pt. 2" najavio je kao "dobro kuhani i nauljeni funk" posvećen mentoru, prijatelju i praktički McBrideovom drugom ocu Georgeu Dukeu koji je i autor skladbe. Pjesma je pravi funk, ali ne baš (ras)kuhan, nego prilično sirov i žilav, ali to u onom najboljem smislu. Bilo kako bilo, McBride je pokazao da je istovremeno iskusan voditelj sastava te da kao kontrabasist pokazuje i više nego zavidno sviračko umijeće.

Melissa Walker došla je na pozornicu također puna komplimenata na račun ljepota Pule te otvorila svoj kratki set s "A taste of honey" i nastavila s poznatom folk pjesmom, pričom o plesaču koju je McBride preuredio a zove se "Mr Bojangles".

Službeni dio koncerta McBride i prijatelji privode kraju s "Gettin' to it" koja otvara "Bringin' it" i posvećena je legendarnom Jamesu Brownu s kojim je McBride također surađivao i iz čije je pjesme "Get it together", prema vlastitim riječima, uzeo "groove" i malo preradio. Vjerujemo da bi pokojni Brown bio ponosan na McBridea i njegov sastav čiju je izvedbu publika ispratila ritmičkim aplaudiranjem preuzevši taj zarazni groove koji se osjećao u zraku.

Uz mali poticaj jednog od organizatora Dražena Kokanovića publika je pozvala glazbenike na bis na koji su se Christian McBride i njegov big band rado odazvali te još jednom angažirali prisutne u dvorani. . (M. RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini