LABIN

Učitelji i učenici još su jednom su dokazali umijeće muziciranja


Ususret Božiću i blagdanskom raspoloženju koje je sveprisutno već tjednima, labinska Umjetnička škola Matka Brajše Rašana održala je svoj tradicionalni Božićni koncert, četvrti u nizu nakon božićnih koncerata u područnim odjelima (Buzet, Lovran, Potpićan). Kao i svaki put dosad, učitelji su sa svojim učenicima priredili bogat i raznovrstan program u trajanju od gotovo dva sata, a uzvanici su ga, okupivši se u broju koji je dvoranu ispunio do zadnjeg mjesta, s oduševljenjem prihvatili.

Od Orašara i polke do jazz seksteta

Ravnateljica Umjetničke škole Melita Lasek Satterwhite, na početku je srdačno pozdravila sve prisutne i najavila što ih očekuje na koncertu. Program je otvorio ansambl udaraljki „Bum Bam“, koji je skladbom Somewhere in My Memory (J. Williams) iz popularnog filma „Sam u kući“ uzvanicima evocirao dašak Božićne atmosfere. Mladi udaraljkaši su, uz stručno vodstvo Marijana Lincmajera, pokazali naročitu zrelost u svojoj izvedbi. Red je zatim došao na najmlađe, a potom i one malo starije plesače Umjetničke škole – oni su pod vodstvom Vitalija Kloka pripremili četiri zahtjevne koreografije, koje su varirale od bezvremenskih baleta, poput Čajkovskijevog Orašara, do popularne finske Ievan's Polkke (E. Kettunen).

Program se dalje nastavio u duhu plesa – učenici Melite Spahić Bezjak izveli su dvije koreografije, također iz Čajkovskijevog Orašara – Koračnica i Ples šećerne vile. Valja posebno istaknuti filigransku izvedbu svih plesnih točaka. Na scenu se potom vratio Ansambl udaraljki „Bum Bam“, koji je popularni Helmsov Jingle Bell Rock uprizorio kroz vrlo upečatljivi aranžman njihovog voditelja, Marijana Lincmajera.

Uslijedio je sekstet Jazz odjela Umjetničke škole, koji djeluje od 2016. godine pod vodstvom Elvisa Stanića, Roberta Mikuljana, Alda Foška i Damjana Grpca – oni su, donoseći dodatnu raznolikost u programu, izveli popularni jazz standard S. Romberga, Softly, as in a Morning Sunrise. Naročito je upečatljiva bila velika uigranost i smisao za improvizaciju polaznika na harmonici, gitari, klaviru, bas gitari i bubnjevima, koji generacijski variraju od aktualnih učenika škole, odraslih ljudi, pa sve do umirovljenika.

Gitara, flauta i glazbene igraonice

Red je zatim ponovno došao na one najmlađe – velik osmijeh kod publike i očekivani aplauz izmamile su Glazbene igraonice iz Labina i područnog odjela Lovran, koje su pod vodstvom Izabelle Sabo-Novak izvele popularne Pierpontove Jingle Bells i Heatliejevu Merry Christmas Everyone.

U nastavku su učenici nastupili individualno: Ria Gobo, učenica 1. razreda u klasi Sare Kalčić, svoje prve korake na flauti napravila je izvevši popularnu Tihu noć, a mladi violinist Teo Buždon, pod mentorstvom Damira Dekanića, pokazao je izniman talent interpretirajući Küchlerov Concertino za violinu, op. 15. Demian Kos, učenik 6. razreda u klasi Edija Šiljaka, odsvirao je Wienawskijev Kujawiak, predstavivši publici jedan od pet nacionalnih poljskih plesova.

Nagrađivani učenik Marko Levak potom je raznježio publiku svojom izvedbom melankolične Djevojčica i suza (D. Peluzan) na gitari, pod mentorstvom Olge Knapić. Red je zatim došao na harmonikaše i bajaniste 6. razreda u klasama Karmen Brajuhe i Marije Vukoja Plavčak – tradicijsku finsku polku Karelo interpretirao je Nikola Zupičić, a duo David Mišon i Andy Sandić donijeli su atmosferu iz filmskog klasika Amélie odsviravši La noyée (Y. Tiersen).

Glazbeni događaj za dugo pamćenje

Posljednja solo točka bila je u duhu jazza, kada je Petra Santro predstavila svoje nadahnuto viđenje prvog od tri Preludija Georgea Gershwina, skladatelja koji je prvi ponudio sinergiju klasične glazbe i jazza. U posljednjem od tri nastupa ansambla udaraljki „Bum Bam“ nagovijestili su kraj večeri izvevši tipičnu pučku pjesmu za ovo razdoblje – Veselje ti navješćujem. Kraj programa došao je kroz vokalne izvedbe: trio sastavljen od profesorica Umjetničke škole (Kristina Puh Leko, Jadranka Celić Bernaz i Diana Macan) izveo je poznatu Carol of the Bells, dok je posljednja točka pripala zboru, koji je interpretirao Joy to the World,jednu od najpoznatijih božićnih pjesama.

Na samom kraju koncertnog programa publici se još jednom obratila Lasek Satterwhite, koja je i za vrijeme trajanja koncerta pokazala osobine vještog voditelja, zaželjevši svim prisutnima sve najbolje za predstojeće blagdane, s kratkim osvrtom na bogat program koji su imali prilike čuti.

Učitelji i učenici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana još su jednom pokazali neumoran rad, elan i posvećenost u pripremi ovako raznolike koncertne večeri te Labinu podarili događaj za pamćenje o kojem će se zasigurno dugo pričati.( Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of