Park skulptura na Dubrovi

KLAVIRSKI MARATON: Čak 165 izvođača sviralo neprekidno 12 sati

| Autor: Branko Biočić
Klavirski maraton u amfiteatru

Klavirski maraton u amfiteatru


Ovogodišnji 5. Klavirski maraton okupio je jučer u amfiteatru Parka skulptura na Dubrovi pored Labina čak 165 izvođača, što je i najviše do sada. Sudionici maratona od 10 sati ujutro do noćnih sati izvodili su, 12 sati neprekidno, klavirsku glazbu. Organizator je bila Umjetnička škola Matka Brajše Rašana Labin.

- Klavirski maraton osmišljen je kao jedan dugačak koncert na otvorenom, gdje u opuštenoj atmosferi, u prirodi muziciraju i zajednički se druže učenici klavira osnovnih i srednjih škola, studenti Muzičke akademije te profesori klavira, ali i svi ostali koji vole klavir i glazbu, istaknula je na otvaranju Melita Lasek Satterwhite, ravnateljica labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana.

Klavirski maraton su zajedničkim nastupom otvorile učiteljice klavira iz ove Umjetničke škole Melita Lasek Satterwhite, Kristina Puh Leko, Valentina Božac, Vesela Brenčić, Sabrina Stemberga Vidak i Jadranka Celić Bernaz, koje su s 12 ruku izvele "Galop Marche" A. Lavignaca. Nakon njih nastupili su njihovi učenici i gosti.

Uz labinsku Umjetničku školu, koja je bila i škola domaćin s Matičnom školom iz Labina te tri područna odjela, Potpićan, Buzet i Lovran, sudionici su bili iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, te područnog odjela Rab, Umjetničke škole Poreč, te područnog odjela Vrsar, Glazbenog odjela pri OŠ "Milan Brozović" iz Kastva, Glazbenog odjela pri OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, Muzičke akademije u Puli, Sveučilišta Jurja Dobrile, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, Glazbenog tečaja Zajednice Talijana Grožnjan i privatne poduke.

Izvodila se većim dijelom glazba klasičnih skladatelja različitih stilskih razdoblja, od Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovena, Chopina, Griega, Bartoka, Debussyja, Kabalevskog, Rahmanjinova, Liszta, Poulanca, Dore Pejačević, Frane Paraća i mnogih drugih. Međutim, Klavirski maraton je bio otvoren i za druge stilove pa su tako izvedene i neke autorske skladbe i obrade popularnih pjesama uz vokal. Poseban gost Maratona bio je istaknuti mladi pijanist Zvjezdan Ružić.

Bio je to još jedan veliki klavirski susret različitih generacija, koje sve spaja ljubav prema klaviru, ljubav prema glazbi i zajedničkom druženju uz glazbu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater