Galerija hermana

Izložba "Radovi" učenika Škole za odgoj i obrazovanje: Iako su malog formata, njihov je utjecaj velik

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


U Galeriji Hermana u Puli održano je svečano otvorenje izložbe dječjih radova učenika iz Škole za odgoj i obrazovanje, pod nazivom - »Radovi«. Značaj izložbe je poticanje na inkluzivnost u obrazovanju i to što su djeca, uz mentorstvo, nadmašila sva očekivanja. Projekt je realiziran pod mentorstvom učitelja, a jedan je mentor i voditelj Galerije Hermana, Vedran Šilipetar. Otvorenje je okupilo brojne posjetitelje, a sam cilj je bio da se istakne važnost inkluzivnog obrazovanja i podrška osobama s teškoćama.

Svi radovi su rukotvorine djece s poteškoćama u razvoju koji imaju dublje značenje jer potiču interakciju, komunikaciju i izražavanje, pružajući djeci priliku da pokažu svoju kreativnost i talente. Ova izložba je pružila javnosti uvid u rad i trud učenika i njihovih mentora te je podržala inkluzivno obrazovanje i umjetnost kao sredstvo izražavanja, objasnio je Vedran Šilipetar. Tako se demistificiraju mitovi o tome kako osobe s poteškoćama mogu stvarati umjetnost.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Škola za odgoj i obrazovanje, jedina je ustanova na području Istarske županije koja provodi osnovnoškolske i srednjoškolske programe odgoja i obrazovanja namijenjene učenicima s većim i višestrukim teškoćama u razvoju.

Vedran Šilipetar rekao je kako Izložba radova četvero djece s kojima je imao privilegiju raditi predstavlja prvu u nizu izložbi te da je zaista ponosan na radove koje su učenici oslikali.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

- Koristili smo kombinirane tehnike; olovke, tuš, ugljen koji su donijeli živost i dinamiku našim radovima. Iako su ovdje izloženi printevi, važno je napomenuti da iako su originali malog formata, njihov utjecaj je velik. Moja uloga u ovom procesu bila je isključivo mentorska, usmjeravajući ih i podržavajući u njihovom izražavanju. Moram naglasiti da smatram njihove radove genijalnima, a to nije tek floskula, kazao je Šilipetar. »Želim također izraziti veliku zahvalnost školi i Gradu Puli koji su nam omogućili proširenje naših radova i pripremu ove izložbe. Ona predstavlja veliki ponos za mene osobno, ali i za sve nas koji smo dio ove zajednice. Putujući po muzejima diljem svijeta, imao sam priliku vidjeti mnoge radove koji su daleko inferiorniji od ovih koji danas krase našu izložbu«, izjavio je pred okupljenima Šilipetar te iskazao nadu u želji da struka prepozna vrijednost ovih radova i vrijednost škole.

(Snimio Mihael Stojanović)Gabrijel Matić (Snimio Mihael Stojanović)

Pohvale znamenitog umjetnika

Znameniti milansko-pulski umjetnik Simone Mocenni-Beck je popratio izložbu i prepoznao smjelost mladih pulskih umjetnika; »ti mladi umjetnici i umjetnice koji stvaraju imaju potencijal za prava remek-djela. Vidio sam nekoliko takvih radova koji bi se mogli izložiti i u muzejima. Razmišljam o tome što će se dogoditi kada ovi mladi postanu stariji.« rekao je Mocenni-Beck prisjećajući se svojih mlađih dana i stvaralaštva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum