IVA CICERAN

Razgovor s dugogodišnjom ravnateljicom pazinske knjižnice i upraviteljicom Kuće za pisce

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Iva Ciceran četiri je mandata bila ravnateljica Gradske knjižnice Pazin, a na novi, ponovljeni natječaj, kako je rekla, neće se javiti. Upraviteljica je i Kuće za pisce, a pod njezinim vodstvom u Kući za pisce održani su brojni programi. Bio je to povod za razgovor o njezinom dosadašnjem djelovanju, te o planovima za budućnost Kuće za pisce.

Nakon početka godine, u znaku godišnjih programa i izvještaja, krećete s brojnim aktivnostima. Kakvi programi očekuju pazinsku Kuću za pisce u narednim mjesecima?

- Iako mnogima početak godine djeluje miran, tih zapravo je dosta zahtjevan. Analizira se protekla godina, pišu izvještaji (programski i financijski) za proteklu godinu, analiziraju statistike poslovanja… Navedeno nikako nije jedino što se radi. Niz je tu manjih programa, aktivnosti, obilježavanja prigodnih datuma.

Jubilej

Nadalje, krajem godine i početkom nove budu objavljeni rezultati natječaja Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije koji se odnose na odobrene projekte i programe za financiranje u 2024. godini. U skladu s odobrenim programima kreće se u dogovaranje provedbe projektnih aktivnosti. Veseli što je od Ministarstva kulture i medija odobreno svih pet prijavljenih projekata, a to su: Nabava knjižne i neknjižne građe, Knjiga u ruku, put pod noge, FKK FilmKnjigaKazalište, PUT– digitalizacija građe i Kuća za pisce – Hiža od besid ukupne vrijednosti 16.400 eura. Od Istarske županije odobrena su za financiranje dva projekta FKK FilmKnjigaKazalište i Kuća za pisce – Hiža od besid ukupne vrijednosti 15.000 eura.

Koliko je do sada autora gostovalo u toj Kući?

- Kao što je prije spomenuto, program Kuće za pisce – Hiže od besid podržavaju Istarska županija, Ministarstvo kulture i medija i Grad Pazin. Podsjećam da je Hiža otvorena 16. studenoga 2009. godine, dakle ove godine puni 15. godina rada. Proteklih godina u njoj je boravilo 104 autora i autorice. Većina njih na mjesečnim stipendijskim boravcima, ali i nekoliko gostovanja u trajanju od tjedan dana što je rezultat suradnje narodnih knjižnica u Istri u Mjesecu hrvatske knjige i drugo. Boravile su autorice i autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Njemačke, SAD-a, Novog Zelanda, Bugarske… Za 2024. godinu predviđeno je gostovanje sedam autora i autorica pa će broj biti veći. Podsjećam da je u siječnju u Pazinu boravila splitska autorica Sara Kopeczky, dobitnica Nagrade »Edo Budiša« u protekloj godini za zbirku priča »Više ne znam tko si«.

Nastavlja se i Natječaj »Edo Budiša«.

- Upravo završava Natječaj za Nagradu Edo Budiša i vjerujem da će ovo biti jedna bogata godina za žiriranje. Zbirke priča još pristižu pa ne mogu govoriti o konačnom broju, to ćemo znati kroz tjedan dana. Peteročlana komisija koju čine novinari, knjižničari, profesori pročitat će i evaluirati pristigle zbirke. Svakako ćemo javiti vijesti i hvala vam unaprijed što ćete popratiti vijesti vezane uz Nagradu.

Podsjećam da se godišnja književna nagrada Istarske županije »Edo Budiša« dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958. – 1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama. Dodjeljuje se jednom godišnje autoru/ici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2023. godini objavljena zbirka kratkih priča, a prvi je puta dodijeljena 2012. godine.

Bogata je i izdavačka djelatnost Knjižnice - Kuće za pisce

- Gradska knjižnica Pazin, osim osnovne djelatnosti usmjerene na nabavu, obradu i korištenje građe, organizira brojne programe, bilo jednodnevne bilo da je riječ o projektnim aktivnostima. Tijekom proteklih godina dio rada usmjeren je na nakladničku djelatnost. Od 2008. godine, od kad knjižnica djeluje kao samostalna ustanova, objavljeno je osamnaest naslova. Neki od njih objavljeni su u samostalno, a neki u sunakladništvu. Ima tu publicistike, poezije, proze, slikovnica…

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Razlikuju se dvije linije, smjernice pri objavljivanju. Jedna je ona koja se odnosi na pazinske autore, autorice i teme, a druga se realizira u sklopu programa rada Kuće za pisce. U 2023. godini objavljena su tri naslova, od čega dvije slikovnice. Slikovnica »Jagodica Dora i Pas Medo« autorice Nine Ladavac s ilustracijama Marka Cerovca objavljena je u ožujku. Riječ je o trećoj slikovnici iz serijala dogodovština Jagodice Dore, a svaka slikovnica, odnosno avantura odvija se u jedno godišnje doba. U rujnu je objavljena slikovnica naslova »San i Mora« autorskog trojca kojeg čine Marina Marušić (tekst), Gea Rajić (ilustracije) i Paula Jurman (glazba). Objavom publikacija pazinskih autorica i autora doprinosi se razvoju zavičajne zbirke te potiče zavičajne autore na stvaralaštvo.

Publikacija naslova »Nagrada Edo Budiša (2012. - 2021.): naših prvih deset = Premio Edo Budiša (2012 - 2021): i nostri primi dieci« objavljena je u sklopu programske aktivnosti Kuće za pisce – Hiže od besid.

Ova dvojezična zbirka/antologija priča slavi deset godina postojanja nagrade. Iz svake od nagrađenih zbirki priča izabrana je po jedna priča i prevedena na talijanski. Svakako bih skrenula pažnju i na ostale naslove iz edicije Hiža od besid – Casa degli scrittori, a to su: »Lijepe priče o Edi Budiši« (2021.); Corrado Premuda »A bordo di un guscio di noce = Ploveći u orahovoj ljusci (2017.)«; Bojan Krivokapić »Trči Lilit, zapinju demoni = Corri Lilit, i demoni inciampano (2014.)«, Aljoša Curavić »Granični sindrom: sjećanja nepoznatog čovjeka = Sindrome da frontiera: i ricordi di uno sconosciuto« (2013.) i Radoslav Petković »Put u Dvigrad« (2012.).

Čitaj mi

Nedavno ste održali stručno predavanje o važnosti čitanja od najranije dobi te predstavili prvu hrvatsku kampanju za poticanje čitanja od najranije dobi. Obilježili ste i Svjetski dan čitanja na glas te Međunarodni dan darivanja knjiga, a zanimljiv je bio i »prekršajni dan« u veljači, kada su zainteresiranima darovane knjige otpisane tijekom 2023. godine.

- Pazinska je knjižnica tijekom siječnja i veljače održala niz aktivnosti. »Ispred« pazinske knjižnice i Hrvatskog čitateljskog društva ogranak Pazin održala sam stručno predavanje o važnosti čitanja od najranije dobi te predstavila prvu hrvatsku kampanju za poticanje čitanja od najranije dobi. Kampanja »Čitaj mi« provodi se od 2013. godine i pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas, a više se može saznati na poveznici https://www.citajmi.info/naslovna/. Predavanje je održano na poziv i inicijativu odgojiteljica odgojne skupine Zečići iz područnog vrtića u Svetom Petru u Šumi i bilo je namijenjeno roditeljima.

Obilježen je 7. veljače – Svjetski dan čitanja na glas, 14. veljače – Međunarodni dan darivanja knjiga, a 29. veljače održan je, kako smo ga u knjižnici nazvali, »prekršajni dan« kad su zainteresiranim građanima darovane knjige otpisane tijekom 2023. godine. Istog dana u Pazinu je održano Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Istarske županije na kojem je predstavljen projekt FKK FilmKnjigaKazalište.

Ali o tome ćemo, vjerujem, nešto više reći kasnije. Pažnja nam je sada usmjerena na nove programske aktivnosti, predstavljanja knjiga, gostovanja autora i autorica kojih će do kraja travnja biti podosta. Koristim priliku da najavim predstavljanje knjige »Velika važnost malih priča« autorica Ande Bukvić Pažin i Marije Ott Franolić, a u izdanju Naklade Ljevak. Predstavljanje će biti u četvrtak, 14. ožujka u 18.30 u Gradskoj knjižnici Pazin. Pored autorica o knjizi će govoriti i dr. sc. Dubravka Zima.

Zanimljiv je i projekt koji provodite FKK FilmKnjigaKazalište.

- Ideja projekta FKK FilmKnjigaKazalište postojala je već neko vrijeme »u mojoj glavi«, a valjda je bilo pravo vrijeme da se s njegovom provedbom krene protekle godine. Riječ je o inovativnom projektu koji spaja tri medija – knjigu, kazalište i film.

Tijekom rada primjećuje se opadanje interesa za čitanjem, kako među mladima, koji su sve podložniji utjecaju društvenih mreža i posljedicama koje konzumacija tih i ostalih digitalnih sadržaja ima na njihov neurološki, intelektualni i emocionalni razvoj, ali i među odraslima. Ponekad se čini da publika »skrola« kroz programe bez da programi budu gledani, ali i viđeni te slušani, ali i shvaćeni. Programima unutar projekta razvijala se razina opće kulture, razvoj empatije i razumijevanja stajališta i iskustava drugačijih od vlastitih.

Sinteza tri različita medija (film, književnost, kazalište – FKK) privukla je veliki interes publike, otvorila nove vidike različitim uzrastima te doprinijela razvoju analitičkog i kreativnog mišljenja kod mladih te njihovom aktivnom sudjelovanju u stvaranju programskih sadržaja. Od travnja do studenoga u aktivnostima je sudjelovalo 1.080 učenika pazinskih srednjih škola te mali broj vanjske publike. Pri provođenju aktivnosti vodilo se računa o konceptu da ista publika ima prilike poslušati predavanje, pogledati kazališnu predstavu i/ili film te prisustvovati susretu s autoricom. S provedbom projekta nastavlja se intenzivno tijekom ožujka i travnja.

U petak, 15. ožujka bit će održano predavanje naziva »Od klasika do bajke: Mali princ«, a izlagat će dr.sc. Anda Bukvić Pažin i dr.sc. Dubravka Zima. Tjedan dana kasnije gleda se animirani film »Mali princ« koji je u kino-distribuciju krenuo 2015., a čiju režiju potpisuje Mark Osborne.

Za travanj je dogovoreno gostovanje Kristiana Novaka i Danijela Peka. Treba napomenuti da su u sastavu projekta sve aktivnosti besplatne i, iako prvenstveno namijenjene srednjoškolcima, otvorene za svu zainteresiranu javnost. Gradska knjižnica Pazin nositelj je projekta, ali u njemu ravnopravno sudjeluju i partneri su Pazinski kolegij – Klasična gimnazija, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Centar za mlade Alarm Pazin i Pučko otvoreno učilište u Pazinu. Prošle se godine projekt provodio uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, a u 2024. uz Ministarstvo podršku je pružila i Istarska županija.

Napreduje i projekt PUT digitalizacije arhivske građe te ostali projekti.

Voditelj projekta »PUT – Pazin, Ujčić Tugomil« je kolega Zoran Damjanović, a provodi se u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu. Riječ je o višegodišnjem projektu koji je započeo 2020., a za 2024. je planiran njegov dovršetak.

Cilj zajedničkog projekta je digitalizacija i zaštita, a time i trajno očuvanje odabranih djela Tugomila Ujčića te osiguravanje lakšeg i bržeg pristupa toj tiskanoj kulturnoj baštini. Projekt »Knjiga u ruku, put pod noge« provodi se od 2016. godine, a voditeljice smo kolegica Marina Marušić i ja. Aktivnosti podrazumijevaju književne šetnje Pazinom i Pazinštinom te otkrivanje zavičaja kroz priče i pisanu riječ.

Tu su i drugi višegodišnji projekti poput Bajkomanije koja se održava već petnaest godina, Priča se po gradu, #nisnasnefrma i jedan novi Pusti me u knjižnici… Nadam se da će i dalje rasti, razvijati se, osluškujući, previđajući i uvažavajući potrebe aktivnih i potencijalnih korisnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater