natječaj za kratku priču

Međunarodni pogranični susret Forum Tomizza raspisao 19. književni natječaj Lapis Histriae: Ovogodišnja tema "Gramatika zaborava"

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


 Međunarodni pogranični susret Forum Tomizza, koji je stigao do svog 25. izdanja, objavljuje 19. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae za kratku priču na temu »Gramatika zaborava«.

- Zaborav može biti neutralni filter, može se koristiti kao režimsko oružje za represiju, ali može biti i uvjet za iscjeljenje, za budući (su)život: svi ti momenti ulaze u njegovu »gramatiku«.

Kada žrtva ispriča svoju priču i zajednica je primi na znanje, ta istina može naći mjesto u zajedničkom pamćenju. Potrebni su rituali kajanja i empatije da bi se olakšao teret prošlosti i održao balans sjećanja i zaboravljanja, koji je zdrav za društveni i emotivni život. Osobna sjećanja prekrivena tišinom i građa koja čami u arhivima traže nove spisateljice i pisce, vele iz organizacije ovoga susreta.

Tekst mora biti izvoran i neobjavljen, ne smije biti dulji od 15 (27.000 znakova, uključujući razmake), ni kraći od tri kartice, a u obzir dolaze svi jezici (talijanski, slovenski, hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski) naše regije.

Autori se natječu isključivo s jednim radom, a dodjeljuju se tri novčane nagrade: tisuća eura za prvu nagradu, 600 eura za drugu, a 400 eura za treću nagradu. Stručni ocjenjivački odbor koji odlučuje o nagradama, čine tri književnika, a zadržava pravo ne dodijeliti prvu nagradu. Rok slanja je 31. ožujak 2024.

Tekst se šalje pod šifrom, a razrješenje šifre s osobnim podacima autora (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail, kratka biografija s godinom rođenja) prilaže se uz tekst, u drugom fileu. Priča se šalje na e-mail: lapishistriae@gmail.com.

Pristigle priče sortiraju i arhiviraju isključivo knjižničari Gradske knjižnice Umag i oni jedini imaju uvid u autorske podatke; članovi žirija informacije o autorima tekstova dobivaju tek nakon odluke o nagradama.

Najboljih dvanaest radova po izboru žirija bit će objavljeno u knjizi »Lapis Histriae 2024« krajem godine. Proglašenje dobitnika bit će u Umagu 24. svibnja, a dodatne je informacije moguće dobiti na Gradska knjižnica Umag, putem e-maila lapishistriae@gmail.com, ili na broj telefona 721-561.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini