NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU

LAPIS HISTRIAE Solidarité kao tema međunarodnog književnog natječaja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Rok za slanje tekstova je 4. travnja

Rok za slanje tekstova je 4. travnja


Raspisan je 16. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae za kratku priču 22. Međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza, a ovogodišnja tema glasi "Solidarité".

- U današnjoj situaciji epidemije i potresa poziv na solidarnost izdiže se iz najdubljih osjećaja i mnogi političari računaju s tim emocijama u procesu konsolidacije "svoga" naroda. I zato taj pojam navodimo samo na francuskom: solidarité. Podsjećamo time na povijest suvremene Europe, na integracijske procese koji u solidarnosti traže mogućnost nadnacionalnog zajedništva jednakopravnih građana. Umjesto afirmacije kolektiva putem žrtve pojedinca, solidarnost čuva individualnost, insistira na kulturi različitosti i strukturira se u uzajamnosti. U vrijeme sve većih socijalnih razlika solidarnost se uspostavlja uz pitanje odgovornosti za one ugrožene, stradale, bolesne i prezrene, navode organizatori.

Tekst koji se predaje na natječaj za kratku priču Lapis Histriae mora biti izvoran i neobjavljen, ne smije biti dulji od 15 (27.000 znakova, uključujući razmake), ni kraći od tri kartice, u obzir dolaze svi jezici naše regije (talijanski, slovenski, hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski), autori se natječu isključivo s jednim radom. Najbolji rad bit će nagrađen novčanom nagradom od 8.000 kuna, a stručni ocjenjivački odbor čine tri književnika, koji zadržavaju pravo ne dodijeliti nagradu.

Rok za slanje tekstova je 4. travnja 2021., a tekst se šalje pod šifrom. Razrješenje šifre s osobnim podacima autora (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail, kratka biografija s godinom rođenja) prilaže se uz tekst, u drugom fajlu. Priča se šalje na e-mail: lapis@gku-bcu.hr. Pristigle priče sortiraju i arhiviraju isključivo knjižničari Gradske knjižnice Umag i oni jedino imaju uvid u autorske podatke; članovi žirija informacije o autorima tekstova dobivaju tek nakon odluke o nagradi i izbora najboljih priča. Najbolji radovi po izboru žirija bit će objavljeni u knjizi Lapis Histriae 2021 krajem godine, a nagrada će se svečano dodijeliti autoru pobjedničkog rada na 22. Forumu Tomizza, u Umagu, 21. svibnja 2021.

Dodatne informacije mogu se potražiti pri Gradskoj knjižnici Umag (lapis@gku-bcu.hr, +385/52/721-561).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini