"MOTOVUNSKI DANI GRUPNE ANALIZE"

18. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP: Grupna analiza u fokusu znanstvenih istraživanja

Doc. dr. sc. Aldo Špelić pokretač Međunarodnog znanstvenog skupa (N. LAZAREVIĆ)

Doc. dr. sc. Aldo Špelić pokretač Međunarodnog znanstvenog skupa (N. LAZAREVIĆ)


U Motovunu se ovog vikenda održavaju 18. Međunarodni znanstveni skup "Motovunski dani grupne analize". U sklopu programa promovirat će se monografija ''Grupna analiza u fokusu znanstvenih istraživanja'' koja predstavlja rezultat osamnaestogodišnjeg rada članova Motovunske grupe na pronalaženju i razvoju novih znanstvenih metodoloških okvira koji donose mogućnosti provođenja znanstveno valjanih istraživanja u grupno analitičkoj i općenito psihoterapijskoj praksi i time mogućnost njihovog znanstvenog utemeljenja.

Ovaj međunarodni znanstveni skup je započeo s radom 2001. godine na inicijativu doc. dr. sc. Alda Špelića, koji je kao voditelj Povjerenstva za znanstvena istraživanja Instituta za grupnu analizu u Zagrebu okupio edukatore grupne analize iz Hrvatske, Slovenije i Srbije s ciljem promoviranja, organiziranja i provođenja znanstveno valjanih istraživanja. U realizaciji ovih ciljeva tijekom dosadašnjeg radu ovog skupa u okviru Motovunske grupe sudjelovala su 32 grupna analitičara i stručnjaka iz područja društvenih i humanističkih znanosti koji su dali značajne doprinose u razumijevanju i prevladavanju problema koji se nalaze na putu provođenja istraživanja. Osnovni poticaj organizaciji ovog skupa u Motovunu bio je u činjenici da istraživanja u grupnoj analizi i psihoterapiji u odnosu na njihovu teoriju i praksu predstavljaju područje najmanjeg postignuća.

Tijekom 18 godina stečene su mnoge spoznaje o mogućnostima prevladavanja ograničenja u realizaciji istraživanja u grupno analitičkoj i općenito psihoterapijskoj praksi. Spoznate su i mnoge nove mogućnosti istraživanja zasnovane na suvremenim spoznajama filozofije znanosti.

(M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater