Motovun: Najveći tartuf prodan u Hong Kong

Marko Puh i Kvinto Zigante
Marko Puh i Kvinto Zigante

Već drugu godinu zaredom, naslov najvećeg tartufa na motovunskom enogastronomskom festivalu terana i tartufa (TeTa) održanom po šesti put u subotu na središnjem motovunskom trgu, pripao je Marku Puhu iz tvrtke Natura Tartufi iz Srnegle na Buzeštini.

S primjerkom bijelog tartufa čija je težina na vagi postavljenoj na gradskoj šterni iznosila 835 grama ponovno je pomeo konkurenciju, čiji su primjerci iznosili 565 grama (Zigante tartufi iz Livada) i 145 grama (Miro tartufi iz Motovuna).

"Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i ove smo godine imali sreće otkupiti poveći primjerak. Lokalitet mora ostati tajna, isključivo zbog poslovnih razloga, međutim, pronađen je vrlo blizu prošlogodišnjeg. Već imamo kupca u Hong Kongu, tako da će tartuf za koji dan otići na let prema istoku", kazao je šampion Puh dodavši da 99 posto svježih tartufa izvoze u zemlje EU, SAD, Kanadu, Singapur, kao i spomenuti Hong Kong. Fotografirani tartufi s početnom cijenom prodaju se konferencijskom vezom licitacijom.

"Tko ponudi više, tamo ide. Ovaj primjerak otkupio je poduzetnik koji organizira privatnu zabavu. Inače, tartufe kupuju distributeri koji ih preprodaju vrhunskim restoranima", otkrio nam je Puh s kojim su se na motovunskom placu fotografirali kineski turisti koji su bili posebno oduševljeni da će tartuf na put k njihovoj zemlji. Simpatični Puh otkrio nam je i cijenu samog primjerka koja iznosi 115 tisuća kuna.

Prema stručnoj analizi porečkog Instituta za poljoprivredu najbolje ocjenjeni teran opet je, kao i lani, onaj Vina Benvenuti iz Kaldira. Nagradu je preuzela djelatnica Suzana Korlević, a spomenimo da se radi o šampionskom teranu iz 2012. godine. Uz Benvenutija ove se godine zlatnom medaljom uspio ovjenčati još samo teran iz lanjske berbe Vina Dešković iz Kostanjice. Po dva srebra su otišla za teran Vina Tomaz (iz 2012. i 2013. godine), Vina Fakin (teran iz 2014. godine i teran "il primo" iz 2013. godine) te za teran rose iz 2012. godine vinarije San Zvanini iz Oprtlja. Broncu je dobio teran Vina Bertoša iz 2014. godine, teran iz 2012. godine San Zvanini i teran "B&M" Vina Fakin iz 2012. godine, dok je počasna nagrada otišla za teran iz 2014. godine Vina Zigante. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter