U prostorima Kluba-knjižare Giardini 2

KNJIŽEVNI TOP DOGAĐAJ: Damir Karakaš Puljanima predstavlja "Proslavu"

| Autor: Zoran ANGELESKI

Sve one čitatelje koji su uživali u posljednjem najzrelijem njegovom romanu "Sjećanje šume" čeka književni top događaj koji nudi autorovo viđenje novog romana koji je u samo dva mjeseca prodan u više od dvije tisuće primjeraka

 

Nakon velikog uspjeha s posljednjim romanom "Sjećanja šume", Damir Karakaš predstavit će Puljanima svoj novi roman "Proslava" sutra u 19 sati u prostorima Kluba-knjižare Giardini 2. Kako neslužbeno saznajemo, Karakaš će ovom prigodom i crtati te svirati harmoniku.

Iščekivanje

Svi oni čitatelji koji su uživali u posljednjem najzrelijem Karakaševom romanu "Sjećanje šume, s velikom pažnjom i interesom iščekuju novu avanturu, a ovaj književni top događaj ponudit će autorovo viđenje vlastitog novog djela. "Proslavu" je objavila izdavačka kuća OceanMore.

Za "Sjećanje šume" Karakaš je osvojio nagrade Fric i Kočićevo pero, a i "Proslavom" dokazuje da je pred nama već dugo klasik hrvatske književnosti.

Novim romanom, koji je u samo dva mjeseca prodan u više od 2.000 primjeraka, Karakaš se vraća među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, putovanje na kojemu pak kao da sve stoji.

U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja, zgusnutog u pjesničkoj slici onkraj prostora i vremena.

Pozornost kritike

Pisac koji je pozornost kritike i javnosti stekao svojim bespoštednim literarnim prikazima života u Lici, Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko je godina radio i kao novinar 'crne kronike' Večernjeg lista u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu.

Objavio je knjigu putopisa "Bosanci su dobri ljudi" (1999.), roman "Kombetari" (2000.), zbirku priča "Kino Lika" (2001.), roman "Kako sam ušao u Europu" (2004.) zbirku priča "Eskimi" (2007.), roman "Sjajno mjesto za nesreću" (2009.), zbirku priča "Pukovnik Beethoven" (2012.), roman "Blue Moon" (2014.) te roman "Sjećanje šume" (2016.).

Po knjizi "Kino Lika" redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Karakaš je i uspješan scenarist i dramatičar. Dramu "Skoro nikad ne zaključavamo" u sklopu predstave "Zagrebački pentagram" na scenu ZKM-a postavio je redatelj Paolo Magelli (2009.). Po romanu "Sjajno mjesto za nesreću", u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci postavljena je 2010. istoimena drama. Dramu "Snajper" na scenu ZKM-a postavila je redateljica Franka Perković (2013.), a iste godine u Abidjanu u Obali Bjelokosti redatelj Ivica Buljan. Živi u Zagrebu. Razgovor s autorom moderirat će organizatorica kluba Iris Mošnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini