nova izdanja

Brojni novi naslovi Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika: Niti-Niti, Scotti, Ramous i - nezaboravni Drago Orlić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Posthumna knjiga Drage Orlića (Promo)

Posthumna knjiga Drage Orlića (Promo)


Tijekom protekle godine izašli su brojni novi naslovi u izdanju Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika. Dragutin Lučić Luce objavio je knjigu eseja »Niti-Niti«, koja je potom dobila i nagradu »Zvane Črnja« za najbolju knjigu eseja. Urednik je Boris Domagoj Biletić.

Među esejima su i oni naslovljeni »Što Nietzsche je Ujeviću, što on Nietzscheu?«, »Nietzsche – Ujević: u potrazi za poetskim umom«, »Kierkegaard ili volja za patnju«, »Defektologika ili strah koji se skriva pred samim sobom: uz kontrapunkt Sutlić – Marx« i drugI. Kako je navedeno u opisu knjige »Niti-Niti«, »Dragutin Lučić Luce u kierkegaardski duhovito naslovljenoj zbirci sedam probranih filozofijskih eseja ‘Niti-Niti’ tematski se uglavnom usredotočio na očigledne sličnosti i neizbježne razlike, na složeno međudjelovanje i slojevit međuodnos, filozofije i pjesništva, odnosno mišljenja i pjevanja.

Osnovni alat, glavno sredstvo mišljenja i pjevanja, i filozofije, u sustavnom logičko-kritičkom tumačenju svijeta i pokušaju spoznaje istine, i poezije (šire, književnosti), u traganju za estetikom unutarnjega i izvanjskoga svijeta, jest jezik ili, još elementarnije, riječ (pojam)«.

Objavljen je i hrvatski prijevod romana Osvalda Ramousa (Rijeka, 1905. - 1981.) »Papirnati konj«. Djelo, u izvorniku »Il cavallo di cartapesta«, s talijanskog je prevela Lorena Monica Kmet. Sunakladnici su Istarski ogranak DHK-a Pula i Čakavski sabor Žminj. Predgovore su napisale prof. dr. sc. Gianna Mazzieri-Sanković i prof. dr. sc. Sanja Roić, a pogovor Silvio Forza.

»...Najbolje su Ramousove stranice one prožete liričnošću, jer ipak je književnim pozivom najprije izrazit pjesnik, stranice ispunjene ljudskom empatijom, ljubavlju, otvorenim pokušajem razumijevanja pojedin(a)ca na izvornoj, temeljnoj, individualnoj, (opće)ljudskoj razini«, navele su ugledne znanstvenice u predgovoru.

Objavljena je posthumno i knjiga nezaboravnog Drage Orlića (1948. - 2021.) »Modro nije plavo«, njegov posljednji za života dovršen rukopis. Crtež na koricama, grafička priprema i prijelom djelo su Davida Ivića.

Objavljene su i dvije zbirke iz ostavštine vrsne pjesnikinje Nade Grubišić (1954. - 2018.) »Rendez vous ili the mammals« i »Bologna«. Tu su i pjesme Giacoma Scottija »Između dvaju svjetova« (Pula - Žminj, 2023.), a sunakladnici su Istarski ogranak DHK Pula i Čakavski sabor Žminj. Prevoditeljica je Lorena Monica Kmet, a predgovor je napisala prof. dr. sc. Rita Scotti Jurić. Drago Kraljević autor je knjige »REVIZIJA ZLA: Uzroci i posljedice prikrivanja nacifašističkih zločina u Italiji«.

Drago Kraljević (1948.) živi u Bujama, bio je saborski zastupnik, objavio nekoliko knjiga, obnašao je dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Italiji, na Malti, Cipru i u Republici San Marinu. Dobitnik je visokih hrvatskih, talijanskih i drugih odličja. U ovoj knjizi koristi se gotovo isključivo talijanskim izvorima...

Urednik svih izdanja je Boris Domagoj Biletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini