KNJIŽEVNA TRIBINA

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika: AKTIVNI, ALI SAMOZATAJNI PISCI PULSKE KNJIŽEVNE SCENE


Ovom su prigodom predstavljeni novoprimljeni članovi Elvir Tominić i Damir D. Ocvirk

Gosti redovne mjesečne književna tribine Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika bili su Elvir Tominić i Damir D. Ocvirk. Riječ je o autorima koji djeluju u Puli, samozatajni su, ali za svoj su rad i stvaralaštvo dobili nagrade i priznanja. Oni su bili gosti tribine posvećene novoprimljenim članovima Istarskog ogranka DHK-a.

Nazočni su tako uz razgovor mogli saznati da je Ocvirk sanjao da bude nogometaš, a Tominić Jim Morisson. Ocvirk je govorio da ga uvijek muči jezik, kako nešto na najbolji način izraziti, a da piše od djetinjstva, no posljednjih godina aktivnije, ističući da bi o svemu što je vidio i doživio mogao napisati i tri romana.

Tominić je istaknuo da pripada pulskoj subkulturi, da je za vrijeme srednjoškolskih dana izlazio na mjesta gdje nisu izrazili drugi, šminkerski pripadnici generacije. Iako je najprije počeo pisati poeziju, prvo je objavio prozna djela, svoju Pulsku trilogiju gdje pokazuje svoj grad onako kako ga vidi, kroz mjesta za izlaske, grad, subkulturu… Ocvirk veli da zadnjih tridesetak godina više ne čita, a Tominić da mu je problem bio što previše čita.

- Kod Ocvirka je prisutan i satiričan pristup pjesmama, ima i ogorčenosti, a posebno je duhovit u rimovanim dijelovima pjesama gdje predstavlja i čitavu životnu filozofiju, promišljanja, s posebnim jezikom, gdje stihovi nerijetko postanu narativnoga tipa bez da izgube išta od svoje primarne liričnosti, a pjesme korespondiraju s aktualnim vremenom, one su i odraz jednoga društva, kazala je Vanesa Begić, moderatorica tribine.

Za Tominića je rekla da u proznim djelima donosi glazbu koja je tu važna komponenta, a osvrće se i na mjesta izlaska i promjene u životima mladih u tim ne lakim godinama odrastanja i sazrijevanja. Dok kod Ocvirka nema psovki i nema govora o smrti, kod Tominića se prepliću Eros i Tanatos, rekla je Begić.

Nazočne je pozdravio predsjednik Istarskog ogranka DHK-a Boris Domagoj Biletić. (B. Ć. J.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter