KNJIŽEVNI SUSRET BADAVCA

RUKE SRCA SUNCU: Istarski razvod kao jedan od poticaja i nadahnuća održavanja ove književne manifestacije

Pred mnogobrojnom publikom pristiglom iz svih krajeva Istre i iz Rijeke, u prelijepoj prirodi, nastupili su književnici: Zlatko Krilić, Daniel Načinović, Diana Rosandić Živković, Vjekoslava Jurdana, Nada Galant, Avelina Damijanjević Draguzet i Tomislav Milohanić - Slavić

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
S manifestacije u prekrasnoj prirodi (Foto Jelena Milohanić)

S manifestacije u prekrasnoj prirodi (Foto Jelena Milohanić)


Kod izvora Badavce, u središnjoj Istri, održan je 26. održan Književni susret Badavca 2021., ove godine pod geslom Ruke srca Suncu.

Pred mnogobrojnom publikom pristiglom iz svih krajeva Istre i iz Rijeke, u prelijepoj prirodi, nastupili su književnici: Zlatko Krilić, Daniel Načinović, Diana Rosandić Živković, Vjekoslava Jurdana, Nada Galant, Avelina Damijanjević Draguzet i Tomislav Milohanić - Slavić.

Publiku je u ime DHK-a pozdravio aktualni predsjednik Društva Zlatko Krilić, a u ime organizatora susreta, Istarskog ogranka DHK – Pula, domaćin i moderator Tomislav Milohanić.

U uvertiru susreta uveo je Drago Draguzet čitajući ulomke iz Istarskog razvoda, tog znamenitog srednjovjekovnog spomenika kulture, pismenosti i književnosti koji datira u daleku 1275. godinu, pisanom na tri jezika: latinskom, njemačkom i hrvatskom, u dva pisma – glagoljicom i latinicom. Ovaj drevni pravni spis povijesno je vezan uz ovaj kraj i lokalitet te jedan je od poticaja i nadahnuća održavanja ove književne manifestacije.  

U središnjem književnom dijelu prvi je nastupio Zlatko Krilić pročitavši priču iz svoje najnovije knjige "Portret Che Guevare". Daniel Načinović zaintrigirao je zahvalnu publiku interpretacijom priče o jednoj muhi iz knjige "Bajke". Ulomak iz svog romana "Puži slobodo" čitala je Diana Rosandić Živković. Putopisom "U ozdravljenom srcu" nagrađenom na 12. Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" u Križevcima 2020. godine koji evocira bogatu, prirodnu, književnu i kulturnu baštinu Vinodola predstavila se Vjekoslava Jurdana.

Avelina Damijanjević Draguzet s dvije priče na creskoj cekavici progovorila je o svojoj baki i djetinjstvu. Pročitavši ulomak "Malog princa" (Minji kraljić) na žminjskoj inačici čakavskog narječja, Nada Galant je najavila skoro izlaženje tog svjetskog bestselera za djecu i odrasle na čakavštini.

Milohanić Slavić je pročitao priču na porečkoj čakavici nadahnutu baštinom i prekrasnim krajobrazom uokolo izvora Badavce.

Književni nastup obogatila je glazbenim intermezzom kantautorica Elis Lovrić vrsnom izvedbom svojih šansona na labinjonskoj cakavici i standardu hrvatskog jezika.

Pokrovitelji Književnog susreta Badavca su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula te općine Karojba, Tinjan i Višnjan.

Organizator susreta je Istarski ogranak DHK - Pula, a suorganizator Gradska knjižnica Poreč.          

- Badavca 2021! Savršeno mjesto za krasan program. Hvala na još jednoj uspješnoj realizaciji programa Badavca! Jedinstven spoj krajolika i umjetnosti! Istra u srcu!, kazala je Diana Rosandić Živković, a Vjekoslava Jurdana rekla je da je to poseban susret, događaj. Jedno vrlo uspješno i kvalitetno književno događanje. Posebno po nizu elemenata. Svi su bili doista oduševljeni i duboko dotaknuti otajstvom mjesta, kao i književne riječi".

- Da sam znala da ću dok pjevam na nastupu istovremeno prakticirati sungazing opet bih pristala. Prelijepi susret književnika, čitanje, smijeh, zelenilo, sunce, dobra volja i dobri ljudi! U centru Istre, uz izvor Badavca, rekli bi "in the middle of nowher" skupio se iznenađujući broj ljudi, nekoliko predivnih psića, i kao u nekom najljepšem filmu svi su pratili i upijali riječi i glazbu, kazala je Elis Lovrić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini