KNJIŽEVNI SUSRET

BADAVCA 2022.: Poetski odsjaj nerazorive pjene

Na ovogodišnjoj tradicionalnoj književnoj manifestaciji sudjelovali su književnici: Mate Ćurić, Nada Galant, Marko Gregur, Stanislav Habjan, Vjekoslava Jurdana, Vlatko Majić, Tomislav Milohanić (Slavić) i Antun Milovan

| Autor: Glas Istre
Na tradicionalnom susretu na izvoru vode Badavca pjesnici su se okupili 27. put (Snimila Jelena Milohanić)

Na tradicionalnom susretu na izvoru vode Badavca pjesnici su se okupili 27. put (Snimila Jelena Milohanić)


Pokraj legendarnog izvora vode Badavce u središnjoj Istri održan je 27. književni susret Badavca 2022. s geslom "Odsjaj nerazorive pjene".

U uvertiri susreta Diana Erman čitala je ulomak iz Istarskog razvoda, znamenitog srednjovjekovnog spomenika kulture, književnosti i pismenosti. Poetski zov k izvoru na najljepši je način izrekla Lucija Milohanić pjesmom "Di je Badavca".

Sloboda, ljubav i kreativnost

Publiku je u ime Društva hrvatskih književnika pozdravio tajnik Društva Marko Gregur istaknuvši važnost ove književne manifestacije.

Proslov o lokalitetu, o Susretu, o značaju znamenitog srednjovjekovnog spisa izrekao je utemeljitelj Susreta, domaćin i moderator Tomislav Milohanić pozdravivši okupljenu publiku u ime organizatora Istarskog ogranka DHK.

- Ovogodišnje geslo "Odsjaj nerazorive pjene" metaforički sluti, priziva i u sebi nosi slobodu i ljubav. Raskriliti se kreativnosti, osobnosti i neponovljivosti. Prodisati ljubavlju i slobodom. Susrećemo se ovdje kod izvora žive vode po dvadeset i sedmi put spajajući unutarnju i vanjsku ljepotu. Milozvučno odjekuje književna riječ u raskošnom tropletu i ča, i što, i kaj. Ovuda su hodili, hodočastili prije više od sedam stoljeća sudionici Istarskog razvoda. Znamenitog povijesno-pravnog spisa pisanog na hrvatskom, latinskom i njemačkom jeziku, u dva pisma: glagoljici i latinici. Sudionici u razvodu: crkveni velikodostojnici (oglejski patrijarsi), feudalna vlastela (predstavnici Pazinske grofovije) i običan puk hrvatski – obvezuju se (daju rotu ili zavez) da će poštivati dogovoreno i zapisano. Uređuju međusobne odnose, prava i obveze, utvrđuju 'termene i kunfine', raspoređuju korištenje vode, ispaše, sječu šuma... U miru i prijateljstvu ("i zato se vsi ti komuni sjediniše s mirom") ophod je trajao 21 dan (ovdje su bili 14-ti dan), obilazeći oko 150 km od zapadne obale Istre do istočne, kroz ondašnja 44 komuna. U povorci su nosili križ i svaki je dan započinjao misom a završavao gozbom (symposion). I na kraju svakoga dana   - rečeno, zapisano potvrđeno biblijskim zazivom "I tako stvoreno be!", istaknuo je Tomislav Milohanić.

Foto

Brojna okupljena publika i dio sudionika susreta (Snimila Jelena Milohanić)

Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovali su književnici: Mate Ćurić, Nada Galant, Marko Gregur, Stanislav Habjan, Vjekoslava Jurdana, Vlatko Majić, Tomislav Milohanić (Slavić) i Antun Milovan.

Mladost, zavičaj i baština

Mlada i talentirana Mirjam Trogrlić učenica 4. razreda opće gimnazije Srednje škole "Mate Balota" Poreč, laureatkinja nagrade Laurus nobilis 2022. u kategoriji srednjih škola – Hrvatski jezik, pročitala je svoj nagrađeni uradak "Ono što nam je zajedničko".

U središnje književno događanje efektno se uklopio nastup glazbenika, učenika folkloraša, plesača i pjevača.

Etnolmuzkolog Branislav Ostojić odsvirao je na okarinu i violinu nekoliko tradicijskih skladbi.

Folklorna skupina učenica Osnovne škole "Jože Šuran" Višnjan pod mentorstvom prof. Davorke Travan - Ilari, Violeta, Emi, Petra, Maja Lena, Katarina Ana i Lana te na harmonici prof. Katja Sirotić izveli su, po rosnoj travi i u kapljicama kiše, splet narodnih napjeva i plesova, razgalivši okupljenu publiku.

Predvođeni mentoricama Lindom i Daliborkom, simpatični kantaduri i plesarini Kumpanije Kosirići Tinjan, u narodnim istarskim nošnjama: Martina Milotić, Frane Deltin, Tea Deltin, enjamin Antolović, Sara Šuran, Tina Šuran, Sara Deltin i Anabel Milohanić zapjevali su drevni napjev "Ne zna Tone", otplesali i otpjevali "Staru polku", a za kraj pjesmom "Kosirići i kosiri", autora barba Mihe Orlića, napisanu upravo za njih, razveselili i oduševili sve prisutne.

Pokrovitelji Književnog susreta Badavca su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula te općine Karojba, Tinjan i Višnjan.

Organizator susreta je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, a suorganizator Gradska knjižnica Poreč.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum