Drama iznimnog emocionalnog naboja

Sutra na pozornici INK-a gostuje predstava "Majka"

| Autor: Vanesa Begić
Predstava "Majka" (Snimio: Mak Vejzović)

Predstava "Majka" (Snimio: Mak Vejzović)


U utorak u 20 sati u novoobnovljenoj velikoj dvorani Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, "Dvorani Ciscutti", gostuje predstava "Majka" Floriana Zellera, u režiji Enesa Vejzovića i koprodukciji kazališta Gavella i Ludens teatra. U predstavi igraju Bojana Gregorić Vejzović, Matija Gašpari, Amar Bukvić i Tena Nemat Brankov.

Dramski tekst "Majka", francuskog romanopisca, dramatičara, scenarista, kazališnog i filmskog redatelja Floriana Zellera, dio je trilogije u kojoj su i podjednako hvaljeni "Otac" te "Sin". Zellerove drame igrane su u 50-ak zemalja, a neke od njih proglašene su vrhuncima nove dramske književnosti 21. stoljeća. I "Majka" je izuzetan glumački materijal, potresna studija karaktera, ispisana u inventivnoj dramaturškoj matrici u kojoj se isprepliću doživljeno i zamišljeno, (ne)ostvareno i izmaštano, u atmosferi "rastuće napetosti i čudnovatog ozračja".

Florian Zeller debitirao je kao 22-godišnjak romanom "Umjetni snijeg", a svojim trećim romanom, "Zavodljivost zla", ušao je u odabir za Prix Goncourt te je osvojio prestižnu Prix Interallié, 2004. godine. Autor je desetak dramskih tekstova, dosad prevedenih na pedesetak jezika i postavljanih na mnogobrojnim svjetskim pozornicama: "Drugi" (2004.); "Vožnja" (2005.); "Ako si umrla" (2006.); "Ona te čeka" (2008.); "Majka" (2010.); "Istina" (2011.); "Otac" (2012.); "Sat vremena mira" (2013.); "Laž" (2014.); "Iza scene" (2016.); "Vrhunac oluje" (2016.); "Sin" (2018.); "Šuma" (2021.). "Majka", "Otac" i "Sin" zajedno čine svojevrsnu dramsku trilogiju; prve dvije drame osvojile su Molièreovu nagradu za najbolju dramu za 2011., odnosno 2014. godinu, a i "Sin" je naišao na izuzetnu recepciju publike i kritike.

- "Majka" je praizvedena u Théâtre de Paris, "Otac" u pariškom Théâtre Hébertot, a "Sin" u Comédie des Champs-Élysées. I razne produkcije Zellerovih tekstova na londonskom West Endu i newyorškom Broadwayu višestruko su nagrađivane, a drame su mu proglašavane vrhuncima suvremenog europskog dramskog pisma, ponajprije zbog svojeg emocionalnog naboja, glumstvenosti, atmosfere, navedeno je u najavi.

Enes Vejzović Diplomirao je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, u matičnom kazalištu Gavella igrao je u više od 40 naslova, od onih nastalih po klasičnim dramskim i proznim djelima, do tekstova domaćih suvremenih pisaca. Za svoj je glumački rad višestruko nagrađivan. Igrao je u nizu televizijskih serija, tridesetak sinkronizacija, na radiju, kao i u igranim filmovima...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum