CJELOVEČERNJI KONCERT U PULSKOM KAZALIŠTU

Nastupaju Zagrebački Solisti i Mia Grozdanić. Skladatelj Davor Bobić posvetio djelo pulskoj harmonikašici

Za kraj studija doktorata Grozdanić priprema redakciju poznatog klavirskog ciklusa iz doba romantizma za harmoniku i praizvedbu djela Davora Bobića, jednog od najpoznatijih živućih hrvatskih skladatelja. Bobić je višestavačno djelo za harmoniku i gudački orkestar posvetio njoj, a upravo će to djelo večeras biti izvedeno u INK-u

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mia Grozdanić na Poluotoku radosti  (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Mia Grozdanić na Poluotoku radosti (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Cjelovečernji koncert Zagrebačkih solista i harmonikašice Mie Grozdanić (Ćojbašić) održat će se večeras u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula s početkom u 20 sati.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u sklopu Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncert-majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao koncert-majstora, a ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije.

Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4.000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama. Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima. Izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja.

Mia Grozdanić (Ćojbašić) istaknuta je glazbenica na klasičnoj harmonici, a predaje harmoniku u pulskoj glazbenoj školi. Studij klasične harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu s najvišom ocjenom, nakon čega je izabrana kao suradnica u nastavi (asistentica) na Katedri za harmoniku na istom fakultetu. Poslijediplomski studij završila je na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju s najvišom ocjenom. Trenutno završava umjetnički doktorat na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, a mentor joj je prof. Vojin Vasović.

Za kraj studija priprema redakciju poznatog klavirskog ciklusa iz doba romantizma za harmoniku i praizvedbu djela Davora Bobića, jednog od najpoznatijih živućih hrvatskih skladatelja. Bobić je višestavačno djelo za harmoniku i gudački orkestar posvetio njoj, a upravo će to djelo večeras biti izvedeno u INK-u. Na programu su djela Davora Bobića "Suze sv. Lovre za harmoniku i gudače" (praizvedba), potom Franz Schubert i "Simfonija u B-duru, br. 5, D. 485", za gudače obradio Sreten Krstić, te ponovno Davor Bobić i "Godišnja doba za harmoniku i gudače".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater