ORCHESTRA MITTELEUROPA U INK PULA

Sutra "Koncert za violinu i orkestar" skladatelja koji je živio u Puli

ilustracija

ilustracija


Sutra navečer s početkom u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula nastupa Orchestra Mitteleuropa iz talijanske regije Friuli-Venezia Giulia pod vodstvom dirigenta Adriana Martinollija D'Arcyja. Na programu će biti "Koncert za violinu i orkestar" Antonia Illersberga (1882.-1953.), sa stavcima Allegro maestoso, Adagio molto sostenuto, Allegro spiritoso, potom "Simfonija u d-molu" Franza Schuberta (1797.-1828.) sa stavcima Adagio molto. Allegro vivace, Andante, Menuetto: Allegro vivace. Trio. Allegro te Schummanova "Ouverture op. 52".

Brojne izgubljene partiture

Skladatelj, dirigent, zborovođa i glazbeni pedagog Antonio Illersberg rođen je u Trstu 1882. godine. Diplomirao je 1902. na Glazbenom liceju u Bologni. Nakon završetka Prvog svjetskog rata, vodio je katedru za harmoniju i kompoziciju na Konzervatoriju "Giuseppe Verdi" (danas Conservatorio "Giuseppe Tartini") u Trstu. Uz podučavanje i aktivan skladateljski rad, vodio je brojne zborove. Unatoč tomu što je bio umješan i kreativan autor, Illersberg je svoj skladateljski rad smatrao intimnim činom. Nije imao smisla za samopromidžbu, a izvedbe njegovih djela počele su se intenzivirati tek nekoliko godina pred njegovu smrt, 1953. Često je svoja djela potpisivao pseudonimima ili ih je pak ostavljao nepotpisanim. Brojne su stranice partitura nakon njegove smrti izgubljene, što je dodatno otežalo njihovu katalogizaciju.

Illersbergova je samozatajnost, možemo pretpostaviti, jedan od razloga što se i o njegovom boravku u Puli zna vrlo malo. Objavljeno je nekoliko studija o njegovom životu i radu u rodnom Trstu, dok su brojni uspješni glazbeni angažmani tijekom boravka u Puli u potpunosti nepoznati javnosti.

Po dolasku u Pulu pridružio se radu Gradske glazbe (Banda musicale). Svirao je u Mornaričkom orkestru i u mornaričkom Gudačkom kvartetu. Korepetirao je gotovo svim solistima koji su u to vrijeme gostovali u Puli. Postoje podaci da je Pulu napustio oko 1907. godine, no na njegovo ime opet nailazimo u glazbenom životu grada tijekom Prvog svjetskog rata, kada se prometnuo u jednog od glavnih protagonista gradskih glazbenih događanja. Illersberg tada postaje dirigent zbora "Ciscutti". Ubrzo zatim, preuzima i značajnu ulogu u najvažnijim kulturnim događanjima organiziranim u ratno vrijeme, u opernim predstavama koje su Puljani u kazalištu realizirali vlastitim izvedbenim snagama.

Aktivno skladao u Puli

Datacije Illersbergovih skladbi upućuju na to da je u Puli aktivno skladao, a poznato je samo jedno njegovo djelo koje je počeo pisati u Puli 1906., a dovršio u Trstu 1911. godine. Riječ je "Koncertu za violinu i orkestar", simfonijskom djelu pisanom u kasnoromantičnom stilu. Djelo je prvi put izvedeno tek 1951., na institiranje njegovog prijatelja, tršćanskog violinista Cesarea Barisona, kojem je koncert i posvetio. Praizveo ga je u Kazalištu "Giuseppe Verdi" u Trstu istoimeni Simfonijski orkestar.

Violinu će u izvedbi ovoga djela svirati mlada nadarena talijanska violinistica Laura Bortolotto. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater