MONTE LIBRIĆ

Najavljen festival dječje knjige: Mitološka bića Istre donose brojne programe

| Autor: Vanesa Begic
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Monte Librić, festival dječje knjige održat će se od 20. do 26. svibnja u pulskoj Zajednici Talijana, a o toj su manifestaciji govorili na konferenciji za novinare Slavica Ćurković direktorica Monte Librića, Zdenko Bašić, multimedijalni umjetnik, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Festivala, Doris Blašković, glavna organizatorica i Igor Zenzerović, voditelj prodaje.

- Otvorenje ovogodišnjeg izdanja režira Mario Kovač, scenarij je inspiriran našom ovogodišnjom temom "Mitološka bića Istre", a na programu su brojne radionice, predstavljanja, predstavit će se 21 autor i bit će tu pet premijernih predstavljanja. Na programu je i predstavljanje djela istarskih autorica, od nove knjige Tatjane Pokrajac Papucci, dvojezične knjige Doris Cerin Otočan, knjige Izabele Bilić Rovis, knjige o glazbi i glazbenoj školi Tamare Lorencin. I ove godine dolaze nam sjajni autori iz Hrvatske, s nama će biti i gosti iz Italije Pino Pace i Luigi dal Cin, a naš 'autor iz daljine' je ove godine Žarko Vučinić, dolazi iz Crne Gore sa zanimljivim knjigama ekoloških tema. Pulsku premijeru na Libriću ima Sanda Lončar Ružić s knjigom "Na vilinskom tragu" koju je ilustrirala ugledna akademska slikarica Ana Grigorjev, a premijeru ima i slikovnica "Ništa strašno" Ivane Đule i Milice Sinkauz, koju je ilustrirao Dominik Vuković, kao i dvojezična

– hrvatsko-talijanska knjiga Doris Cerin Otočan "Dvije priče čistog srca" s ilustracijama pulskog umjetnika Vibora Juhasa. Dolaze nam autorice Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović sa slikovnicom "Traže se cirkusanti". Vanja Obad predstavit će roman "Liza i hotel profesora Magnolije", Lucija Stanojević slikovnicu "Čudnovata dama Trema", a glumica, pjevačica i spisateljica Mila Elegović "Vrabicu Hrabricu".

Librić se pridružuje proslavi 150. godišnjice rođenja slavne književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Na Pikniku s autorom u petak, 24. svibnja ilustratorica Vendi Vernić gostovat će sa slikovnicom koja donosi priču Ivane Brlić-Mažuranić "Menažerija", prvi puta objavljenu 1905. godine, a upravo ju je objavila Naklada Ljevak.

- Knjiga koja ima posebno mjesto u našem programu je "Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina" našeg gosta, multimedijalnog umjetnika Zdenka Bašića, objavljena 2023. u nakladi Istarske županije i njenog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, a nastala je u sklopu TAKE IT SLOW - strateškog projekta Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Upravo je iz ove čarobne knjige, a koju ćemo predstaviti u ponedjeljak, 20. svibnja u 14 sati, proizašla tema ovogodišnjeg festivala, a Zdenko Bašić je i autor vizualnog koncepta 17. Monte Librića kao i ilustracije za plakat, kazala je Slavica Ćurković.

Zdenko Bašić govorio je pak o svojoj čarobnoj Istri.

- Godinama sam tu gostovao, no ove godine je sve posvećeno toj čarobnoj Istri. Prije dvije godine započeo sam suradnju s Istarskom županijom u obnovi kaštela, koji su potom dovedeni, kako i zaslužuju, u reprezentativno stanje. Cilj mi je bio predstaviti djeci i mladima tu čarobnu stranu Istre, kako su ti Kašteli nastali, uz elemente čarolije, tu vezu čovjeka i prirode. Imao sam dvije bake, naslušao sam se tih priča, onda sam krenuo istraživati, te putem tehnike digitalne grafike i kolaža predstaviti čarobnu Istru.

- Cijela Istra kao geomorfološki prostor, kao i njeni kašteli smješteni u jamama i na liticama pričaju fascinantne priče o odnosu između čovjeka i prirode. One predstavljaju bogatstvo naše kulturne nematerijalne baštine. Fascinantno je koliko je u tim pričama poštovanje prirode bilo bitno, a danas se ponovno, između ostalog i preko permakulture, okrećemo onome što su naše bake živjele, kazao je Zdenko Bašić te naglasio da mu je kao autoru, a koji je po vokaciji vizualni umjetnik, za knjigu "Čarobna Istra" bilo bitno da kroz nju suvremenim klincima približi priče kako su ih pričali naši stari.

Doris Blašković kazala je da će se svakog dana u 17.30 sati održati program Maštolov uz Sedinu Cerovac, a u 19 sati Baka Librić kazivat će priče za laku noć, s recentnim naslovima, dok će u 18 sati biti na rasporedu glazbeno-scenski programi, storytelling Aleksandra Bančića, dramskog pedagoga. Od kazališnih predstava, tu su "Beskrilci u oblacima" te gostovanje tršćanskog kazališta La Contrada, a svi programi s točnom satnicom dostupni su na web-stranicama Monte Librića.

- Naš Festival je 2012. godine za svoj prvi mali jubilej, peto izdanje, napravio veliki iskorak, ne samo zato što se tada terminom odvojio od Sa(n)jam knjige, već i zato što je novu "kuću" pronašao u Circolu. Zakoračio je tada u Zajednicu Talijana Pula i tim partnerskim korakom Festivalu dao snažan dvojezični predznak. Selektorice talijanskog programa "Piu che una storia", Tamara Brussich i Liana Diković dovode zanimljive talijanske autore.

Ove godine s nama će biti Pino Pace i Luigi dal Cin. I dok će Pino Pace predstaviti svoju novu knjigu "Rotte del mare" kojom ćemo uploviti u povijest svijeta od narodne predaje do modernih mitova, Luigi dal Cin za najmlađe priprema scenski, kazališni nastup, a za odrasle stručno predavanje "Tehnike pripovjednog izmišljanja" koje će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, koja nam je ponovno programski partner, kao i Središnja knjižnica Talijana u Republici Hrvatskoj, kazala je Iris Mošnja.

Najavila je i da će u programu "Piu che una storia", ali i u Pikniku s autorom nastupiti pulska autorica - Doris Cerin Otočan s knjigom "Due storie di cuore puro", a pulska glumica i redateljica, Petra B. Blašković ovogodišnje Librić izdanje obogatit će radionicama "Istria Magica". La Contrada Teatra Stabile iz Trsta nastupit će posljednjega dana s predstavom "Ritorno a Itaca".

- Svake godine trudimo se dovesti sve relevantne izdavače knjiga za djecu i mlade, od najvećih do najmanjih, a ove godine u prodajnom dijelu Monte Librića predstavit ćemo više od 70 nakladnika. Posebno smo ponosni na suradnju s lokalnim izdavačima i samizdatim autorima koji se ovdje imaju priliku predstaviti publici kojoj možda inače nisu dostupni, kazao je Igor Zenzerović, voditelj prodaje Monte Librića. Istaknuo je i nastavak suradnje s talijanskim izdavačima te podsjetio da je u prodajnom dijelu Monte Librića naglasak na višejezičnosti i dijalektalnosti, odnosno promicanju čakavštine.

Napomenuo je da i ove godine posjetitelje Monte Librića očekuje oko četiri tisuće naslova po pristupačnim cijenama, a pripremljeni su i popusti te će se sve knjige moći kupiti po sniženim cijenama. I ove godine u prodaji su i ilustracije hrvatskih ilustratora, a među njima i one pulskog ilustratora Vedrana Štimca, koji je oslikao i penjačku stijenu na Libriću, naveo je Zenzerović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter