SPIKA

Poticanje usmenog jezičnog izražavanja: Održana druga smotra pripovijedanja i kamišibaja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Niko Jakus i Mirta Buletić Hauser (Snimila Vanesa Begić)

Niko Jakus i Mirta Buletić Hauser (Snimila Vanesa Begić)


Dan uoči Svjetskog dana pripovijedanja u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula održana je 2. Smotra pripovijedanja i kamišibaja SPIKA.

Autorski radovi

- Ova jedinstvena smotra nije natjecateljskog karaktera već inkluzivnog te nastoji uključiti što veći broj djece i mladih s teškoćama, izbjeglica. Osim razvijanja empatije, inkluzije i multikulturalnosti želimo i poticati čitanje, njegovati ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini, kazao je Hrvoje Bogojević u ime organizatora.

U kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda sudjelovali su učenici OŠ Vidikovac Mirta Buletić Hauser, Neven Mirkac i Niko Jakus s mentoricom Aidom Dražić, Marina Bestulić i Ana Počeko iz Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" uz mentoricu Petru Rajh, Vita Radošević iz OŠ dr. Mate Demarina Medulin s mentoricom Jasminkom Zović, iz iste škole dolazi i Mia Nicole Paulin, čija je mentorica Dragica Dorić, a iz OŠ Juže Šurana Višnjan za ovu je smotru mentorica Davorka Travan pripremila učenike Sofiju Mendica, Karla Celića i Rozu Mariju Trogrlić. Svi ovi učenici odabrali su narodne priče, neki su kreirali vlastite priče, poslužili se hrvatskim narodnim bajkama, djelom ližnjanske spisateljske obitelji: Ljubomira, Natalije i Ognjena Grgorinića Rađena "Škura, škura boška", ili pak Gervaisa.

Gabrijel Terzić, Ruža Cukon, Tea Percan, Katja Rupić, Zoe Lanča, Karla Pavlin i Mauro Blašković iz viših razredasudjelovali su u pojedinačnim nastupima, a dolaze iz Škole za odgoj i obrazovanje, OŠ Vladimira Nazora Krnica, te pulskih osnovnih škola Vidikovac i Šijana. Mentori su bili Danijela Kasumović-Maružin, Martina Valić i Vladimir Papić. Tu su bile zastupljene epske narodne pjesme, ali i Balota, povijesne teme te vlastite, autorske priče. Skupna je bila recitacija učenika iz OŠ Vidikovac: Samuel Tolić Komšić, Katja Ostojin, Lena Zlatić, Adna Pivić, Arija Nikolić i Katarina Milevoj (mentorica Evelina Majcan Lenić), Veronika Krajcar, Maša Zenzerović i Marijeta Plavša (mentorica Jelena Kolić), Mare Uzelac, Ivona Trifunjagić i Claudia Šuster (mentorica Tamara Lorencin).

Nastupili i odrasli

U kategoriji srednjih škola pojedinačnim su se nastupima predstavili Rahela Žalac, Karla Matković, Leana Rade i Karla Križman, a skupnim Alex Cassioli Bugarin, Ivano Bembić, Mai Poldrugovac, Nina Belušić, Lana Bojić, Lamija Kurpejović, potom Leticija Trinajstić, Andrea Parenta, Matko Muratović, Leonarda Rajković i Emma Štemberga. Mentorice su bile: Lea Radolović, Amneris Ružić Fornažar, Tatjana Savić, Željka Kondić Dabo i Morena Rumora.

Među mladima do 25 godina predstavila se studentica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Paula Kupirovič pod mentorstvom Danijele Blanuša Trošelj, te potom Isidora Pavlović i Zoe Brioul s recitacijom na francuskom jezikom.

Organizatori Centar za inkluziju, umjetnost i kulturu, Škola za odgoj i obrazovanje i INK, a pokrovitelj je Grad Pula. Svi sudionici i mentori dobili su umjetnički rad koji je izradila i poklonila poznata pulska umjetnica Jadranka Ostić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom