istarsko narodno kazalište

Druga smotra kamišibaja Spika: Pripovijedanje, povezivanje i kultura govorenja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S prošlogodišnje smotre (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

S prošlogodišnje smotre (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Spika, druga smotra kamišibaja i pripovijedanja održat će se u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula 19. ožujka od 9 do 14 sati.

Produkciju potpisuju Istarsko narodno kazalište, CIUK Centar za inkluziju, umjetnost i kulturu, Škola za odgoj i obrazovanje Pula. Izvođači su Djeca predškolskih, školskih ustanova i mladi te studenti s područja Istarske županije.

Sudjelovanje na smotri uključuje nastup, gledanje drugih pripovjedača te sudjelovanje u radionicama pripovijedanja koju vode dramski pedagozi, pripovjedači: Aleksandar Bančić, Marijana Peršić, Nikolina Baškarad i Hrvoje Bogojević. Kroz zajednički radionički rad u kojemu su uključeni izvođači i mentori komentiraju se ispričane priče te izvođači uče analitički razmišljati, razvijaju zajedništvo nasuprot dominirajućem trendu kompeticije, a njihova pažnja je usmjerena i na važnost procesa, a ne samo na finalne produkcije.

Smotra nije natjecateljskog karaktera te nastoji uključiti što veći broj djece i mladih s teškoćama, izbjeglica… Podijeljena je u kategorije prema dobi izvođača od predškolaca do mladi.

- Osim razvijanja empatije i multikulturalnosti želimo i: poticati čitanje, njegovati ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti (omogućiti djeci i mladima u izgnanstvu da ispričaju svoju priču), poticati usmeno jezično izražavanje, pripremati mlade za javni nastup, njegovati i poticati kulturu govorenja i slušanja (međusobnog uvažavanja). Tema ovogodišnje smotre je "Što nas povezuje" - slobodni prijevod teme Svjetskog dana pripovijedanja 2024. (Building Bridges).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater