Na Maloj sceni INK-a odigran "Striptease"

Predstava koja ne pušta ravnodušnima

| Autor: Nina Petrović
(Snimio Anto Magzan)

(Snimio Anto Magzan)


Preksinoć je na Maloj sceni u Istarskom narodnom kazalištu odigrana zanimljiva i nadasve neobična predstava pod nazivom Striptease. Ekstatičnu izvedbu u trajajnju od 50 fizički zahtjevnih minuta vrhunski su odigrale Dora Brkarić i Iva Katarinčić, dok samu ideju, koncept i scenografiju također potpisuje Dora Brkarić.

Posjetitelji predstave su pri samom ulazu u kazalište bili nemalo iznenađeni informacijom da nema stolica, odnosno, da nije tipična kazališna scena ovaj put u pitanju. Naime, samo su gosti treće životne dobi »imali pravo« na sjedeće mjesto (premda je i tu bila riječ o ograničenom broju mjesta) dok su svi ostali gledatelji trebali stajati u krugu tokom čitave izvedbe. U samom je centralnom dijelu Male scene na podu bilo postavljeno mnoštvo slame, i već je miris, koji se širio prostorijom, mogao (podsvjesno) asocirati na štalu i poljoprivredu, jednom riječju – animalizam.

(Snimio Anto Magzan)(Snimio Anto Magzan)

Sama izvedba odgovara na uvijek prisutna pitanja poput: Kako gradovi u kojima odrastamo oblikuju naša tijela? Što utkaju u naše identitete obiteljske i društvene prošlosti i kako se odražavaju u sadašnjosti? Može li prošlost pojedinca utjecati na spolnost i identitet uopće?

Dora Brkarić i Iva Katarinčić sirovim valjanjem po sijenu i ispreplitanjem međusobnih tijela, uspjele su izazvati reakciju u publici propitkujući šablone ženskog identiteta koji im je, samim rođenjem, valjda predodređen. Sakupljenim iskustvima, osjećajima, mitologijom i ritualima odrastajući u Istri, izvođačice zapitkuju sebe (ali i publiku) kako spolni epiteti, koje slušamo od malih nogu, oblikuju našu svakodnevnu stvarnost i na koje sve načine?

(Snimio Anto Magzan)(Snimio Anto Magzan)

Striptease je izvedba koja zasigurno nikog prisutnog nije ostavila ravnodušnim, jer zadire u najdublje zakopane slojeve ljudske intimnosti i ranjivosti te je svakim uvježbanim fizičkim tjelesnim pokretom pozivao gledatelje na guljenje (tvrdih) slojeva ljudskosti, ispod koje se krije tek ona primarna animalna priroda neopterećena spolom, identitetom ili ulogom u društvu…

Možemo reći da je da je svatko za sebe u publici dobio po barem jedan odgovor na pitanje o vlastitom identitetu. Bez ijednog odgovora ostali su samo oni koje je privukao naziv predstave. Da, riječ je striptizu. Ali onom duševnom, okom nevidljivom. Nikako ne i tjelesnom.

Projekt su podržali udruga Metamedij, Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija, ZARO, INAT, i, naravno, Istarsko narodno kazalište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater