DESET IZVEDBI MONODRAME

U Istru stiže predstava "Čitač ljudi" Gabrijela Perića i Roberta Raponje

| Autor: Vanesa Begić
U predstavi glumi Gabrijel Perić

U predstavi glumi Gabrijel Perić


Istarska turneja monodrame »Čitač ljudi« iz produkcije baljanskog Teatra Fort Forno počinje u subotu, 3. veljače u Premanturi, a do 12. veljače predstavu u režiji Roberta Raponje i izvedbi Gabrijela Perića moći će vidjeti i publika u Vodnjanu, Žminju, Puli, Krnici, Raklju i Višnjanu.

Putovanje po Istri

»Čitač ljudi« autorski je projekt glumca Gabrijela Perića i redatelja Roberta Raponje, a koji su i autori teksta predstave, te dramaturginje Tatjane Šuput Raponja, Rije Trdin, koja potpisuje likovnost i Željke Flegar, koja je autorica prilagodbe na engleski jezik, a to je ujedno i njen mentorski rad. Predstava, naime, ima dvije verzije – hrvatsku i englesku (»The Reader of People«), a u obje igra Gabrijel Perić, uspješni mladi glumac iz Osijeka, kojeg je istarska publika već upoznala u predstavama Teatra Fort Forno iz Bala.

Istarska turneja »Čitača ljudi« uključuje deset izvedbi, a u ove subote predstava igra u Premanturi s početkom u 19 sati u Školi na Placi. Dan kasnije, u nedjelju 4. veljače u 19 sati predstava je na programu u Vodnjanu u prostoru Zajednice Talijana, a u ponedjeljak, 5. veljače u 10 sati predstava igra u Osnovnoj školi Vladimira Gortana Žminj. Trodnevno pulsko gostovanje »Čitača ljudi« počinje u utorak, 6. veljače kada je u 12 sati predstava na programu u Gimnaziji Pula. U srijedu, 7. veljače u 12 sati igra u Talijanskoj srednjoj školi »Dante Alighieri«, a u četvrtak, 8. veljače u 9 i u 11 sati u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. U petak, 9. veljače predstava je na programu u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Krnici u 10 sati, te u Područnoj školi u Raklju u 12 sati. Prvi blok istarskog gostovanja bit će zaključen u ponedjeljak, 12. veljače u 11 sati u Osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu.

Predstava traje 63 minute, a igra se pod pokroviteljstvom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

»Čitač ljudi« duhovito je koncipirana monodrama interaktivnog karaktera, koja obrađuje intrigantnu temu - kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju, kako u obitelji, tako i među vršnjacima u školi i društvu.

Iznimno zadovoljan dosadašnjim kazališnim životom »Čitača ljudi« - u kojoj Gabrijel Perić tumači Lucijana Svedružića u hrvatskoj izvedbi, odnosno Luciana Friendlica u engleskoj verziji - a kojeg je publika posebno emotivno prihvatila, Robert Raponja, uvaženi redatelj, kazališni pedagog i sveučilišni profesor iz Pule s osječkom adresom, koji je i osnivač Teatra Fort Forno, predviđa dug život predstave.

U procesu

- »Čitač ljudi« svakom izvedbom svjedoči i o terapijskom učinku umjetničkog izričaja, a predstava je do sada igrala pred građanskom publikom, osobama treće životne dobi, studentskom publikom, te mladima - srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovnih škola. Nakon igranja »Čitača ljudi« pred studentskom publikom na fakultetima organiziraju se tematski razgovori koje vode psiholozi ili terapeuti, kao svojevrsno psihološko savjetovalište, kaže Raponja.

Premijera predstave bila je na Festivalu mladog teatra u Balama 24. rujna prošle godine, a do danas je odigrano 11 izvedbi: dvije u Bilju, te potom na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gdje je predstava igrala na hrvatskom i engleskom jeziku, a uz gostovanje na kazališnom Festivalu u Tuzli, »Čitač ljudi« odigran je na Kinezološkom fakultetu, Fakultetu odgojno-obrazovnih znanosti i Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a u pulskom Teatru Naranča uprizoren je za studente Fakulteta odgojno obrazovnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

- Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje. Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama, poručuje umjetnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum