Predstava i razgovor o predstavi u INK-u

"Franz": Razgovori nakon predstave kao simpatična novost ovogodišnje sezone

| Autor: Vanesa Begić
Dado Ćosić u predstavi "Franz" (www.ink.hr/Luka Dubroja)

Dado Ćosić u predstavi "Franz" (www.ink.hr/Luka Dubroja)


Autorski tim u sastavu autor predstave Tomislav Zajec, redatelj Rene Medvešek i glumac Dado Ćosić - izvrstan i posebno inspiriran, predstavio je na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula u petak navečer predstavu "Franz", a nakon predstave uslijedio je program "Razgovor s autorom", odnosno ovoga puta s glumcem, Dado Ćosićem u kazališnom kafiću, gdje će se redovito održavati ovakvi programi.

Franz Jägerstätter (1907. – 1943.) po svemu udeći sasvim običnog obiteljskog čovjeka, Drugi svjetski rat zatekao je na njegovoj njivi u austrijskom St. Radegundu. Međutim, nakon što je na početku 1943. godine kod novačenja u Oružane snage Njemačke iznio prigovor savjesti te odbio pod oružjem služiti nacionalsocijalizmu, započinje njegova po svemu neobična, ali isto tako i iznimna životna priča. Franzov šestomjesečni boravak u austrijskim te u njemačkim zatvorima obilježen je otporom i borbom za istinu, vjeru i ljubav, bez kojih Franz nije mogao zamisliti svoj život. Istina, vjera i ljubav bili su sve u njegovom životu i od toga nije htio odustati, do kraja. Isto tako, ostajući sebi vjeran i dosljedan, nije želio izbjeći ni smrtnu kaznu, koja je izvršena egzekucijom pod giljotinom u berlinskom zatvoru Brandenburg Havel 1943. godine.

U oko sat vremena trajanja predstave, Ćosić je pokazao nevjerojatnu koncentraciju, usredotočenost na ulogu, na precizno nijansiranje samoga Franza, a kako je rekao u razgovoru nakon predstave, nije to uvijek bilo lako, to ogoljavanje. Na razgovoru nkon predstave je Ćosić kazao da su takve predstave specifične, jer kada nema ansambla, partnera na sceni, treba na poseban način osvijestiti tu ulogu i predstaviti protagonista, i dolazi do izražaja ta ogoljenost, te da ga to donekle podsjeća na filmski krupni plan. Kazao je i da je Franz duboko religiozan i da on to nije, te da nije uvijek bilo lako "ući" u samoga Franza, u njegove misli i odluke.

Svakako, pohvalno je istaknuti da se i publika uključila pitanjima i svojim vizijama predstave u taj razgovor, koji je trajao nešto više od pola sata u ležernoj, ali kreativnoj i inspiriranoj atmosferi.

Životna priča Franza Jaegerstattera neodjeljiva je od vremena u kojem je nastala i režima pod kojim je završena,ali je na neki način, u jednom puno širem kontekstu i atemporalna, kada uzmemo u obzir sve ratove oko nas, što se sve događa u 21. stoljeću i kada pomislimo na ulogu "običnog" čovjeka u svemu tome.

Razgovori s publikom pokazali su se, barem u ovom slučaju, kao nešto novo i potrebno, nenametljivo, ali korisno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater