KREĆE SE S REALIZACIJOM EUROPSKI PROJEKT KEYQ+:

U petak na tržnici povijesni meni iz austrougarskog razdoblja


U petak će se na pulskoj tržnici održati event koji zajednički organiziraju Grad Pula, Agencija za ruralni razvoj Istre i Tržnica Pula. Show-cooking, temeljen na povijesnim receptima iz razdoblja Austro-ugarske Monarhije, održat će s početkom u 10.30 sati, ispred zgrade gradske tržnice, a Puljanima i njihovim gostima nudit će se povijesni meni: mesne kuglice s crvenim kupusom i "carske mrvice".

Očuvanje nematerijalne zaštite

Dio je to događanja koja se na pulskoj tržnici organiziraju u sklopu europskog projekta KEYQ+ "Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske", a koji je danas predstavljen u Komunalnoj palači. Kako je pritom kazao pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta je upravo očuvanje nematerijalne baštine poput recepta koje smo baštinili iz povijesti i "ričena naših nona".

Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić kazao je kako je svrha manifestacije promicanje povijesne, posebice kulinarske baštine tog razdoblja na području Istre sto godina poslije, ali i povezivanje dionika iz područja kulture i turizma u svrhu njene gospodarske valorizacije.

Čestitke na uspješnom projektu svima je uputio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan kazavši kako je od izuzetne važnosti promovirati naše autohtone recepte, našu tradiciju i kulturu.

- Prvi motiv dolaska turista u Istru su more i sunce, no nakon toga svakako slijede naši enogastronomski proizvodi, kazao je Pinzan i dodao da svaki proizvod koji nastaje na tlu Istre, poput maslinova ulja ili vina, nije samo običan proizvod već dio naše kulture i tradicije.

U subotu sipa s bobom

Direktor Tržnice Renato Perc najavio je jučer i subotnje događanje na tržnici, u sklopu obilježavanja 115. godišnjice zgrade pulske tržnice. U veliko pulskoj padeli pripremat će se sipe s bobom, a goste će zabavljati grupa "In vino veritas". Na manifestaciji će sudjelovati i mališani pulskih gradskih vrtića koji su ove pedagoške godine provodili projekt u sklopu kojeg su upoznavali tržnicu, okolna poljoprivreda gospodarstava, bili na zemlji i učili gdje što i kako raste, kako se bere i priprema za jelo. Kako je najavila Mariza Kovačević iz Dječjih vrtića Pula, finale cjelogodišnjeg projekta odradit će se izložbom na velikim plakatima te prigodnim programom u kojem će sudjelovati mališani svih vrtića te Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda.

Inače, europski projekt KEYQ+ financiran je iz Programa prekogranične suradnje INTERREG čiji je cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novih turističkim proizvodom temeljenog na zajedničkoj kulturnoj te posebice kulinarskoj baštini. Grad Pula partner je na projektu, uz Tržnicu, a Agencija za ruralni razvoj Istre vodeći je partner koji na projektu surađuje s devet hrvatsko-talijanskih partnera. U sklopu projekta valorizirat će se i povijesno-kulturne građevine: Tržnica u Puli iz razdoblja Austrougarske monarhije i u Trstu povijesna zgrada pod nazivom "Brod slobode koji je skrenuo na istok" sagrađena 1950. godine. U dvjema zgradama postavit će se i opremiti profesionalne didaktičke kuhinje gdje će se izvoditi inovativne radionice i "cookin show koncepti" s ciljem privlačenje više stanovnika, ali i turista kako bi se, na zanimljivi i poučan način, promovirala tradicija, povijest, kultura i gastronomija KeyQ+ područja.

Glavni rezultati projekta bit će gastronomski vodič i turistički itinerar, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjene djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja te stvaranje sedam KEYQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane. Rezultati projekta bit će promovirani kroz sedam festivala izvan sezone. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum