PROJEKT KEYQ+

Primjeri dobre prakse valorizacije lokalnih i tradicionalnih proizvoda


Sudionici iz talijanskih regija uključenih u projekt, posjetili su proizvođača maslinovog ulja Chiavalon u Vodnjanu i mljekaru Latus u Orbanićima

U sklopu projekta KeyQ+ financiranom iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, organiziran je studijski posjet talijanskih institucionalnih dionika iz regija Friuli Venezia-Giulia, Veneto i Emilia-Romagna Edukacijskom gastronomskom centru Istre i lokalnim istarskim proizvođačima poljoprivredno- prehrambenih proizvoda. Sudionici iz talijanskih regija uključenih u projekt, posjetili su proizvođača maslinovog ulja Chiavalon u Vodnjanu i mljekaru Latus u Orbanićima.

Izrada talijanske tjestenine

Cilj ove studijske posjete bio je pokazati talijanskim dionicima primjere dobre prakse valorizacije lokalnih i tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji povezuju gastronomiju, povijest i kulturu teritorija. Uz to talijanski su dionici posjetili i AZRRI-evu didaktičku kuhinju na Gortanovom brijegu u kojoj se posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Svrha KeyQ+ projekta je kapitalizacija uspješnog koncepta Edukacijskog centra koji ima za cilj zaštitu istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine. U sklopu posjeta organizirana je i prekogranična kuharska radionica koju je vodila chef Carla Brigliadori iz talijanskog gastronomskog centra Casa Artusi iz Forlimpopolija. Radionica je namijenjena domaćim ugostiteljima koji su se mogli upoznati s izradom tipičnih talijanskih tjestenina kao što su Passatelli, Cappelletti "alla romagnola" i Tortellini "alla bolognese". Uz Brigliadori, sudionicima radionice je svoje umijeće pokazao i istarski chef Robert Perić.

Opremanje didaktičke kuhinje

Jedna od pilot aktivnosti projekta je i opremanje didaktičke kuhinje u jednoj od najljepših povijesnih građevina u Puli - zgradi pulske gradske tržnice, koja je podignuta davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine. Tržnica Pula ove godine slavi svoj 115. rođendan, a u novoopremljenoj edukacijskoj kuhinji ekspertni chefovi izvodit će inovativne radionice prema uspješnom konceptu Edukacijskog gastronomskog centra Istre u Pazinu.

Europski projekt KeyQ+, ukupne vrijednosti 871.925 eura, financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska s ciljem obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Agencija za ruralni razvoj Istre Pazin vodeći je partner projekta u kojem surađuje još devet partnera, uključujući Grad Pulu, Tržnicu d.o.o. Pula i Turističku zajednicu grada Malog Lošinja.

KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiranog putem Programa suradnje IPA ADRIATIC u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika. (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of