ZAVRŠILI 14. DANI MEDA

U dva dana pazinsku manifestaciju posjetilo 9.000 ljudi: DOBRA PONUDA MEDA, ALI NEDOSTAJU OSTALI PČELINJI PROIZVODI


Prostora za napredak ima još mnogo, napominje organizator Ranko Anđelini, jer se u Istri jako malo pčelara bavi sakupljanjem matične mliječi, a baš nitko se još ne bavi sakupljanjem pčelinjeg otrova, proizvoda za koji je tržište doslovce neograničeno. I pelud je sve traženiji, ali prošle je sezone njegov prinos podbacio pa su raspoložive samo male količine

Pazinski Dani meda, ove godine održani po 14. put, definitivno su se potvrdili kao jedna od najvažnijih manifestacija pčelarske struke u Hrvatskoj, s rastućim značajem, ne samo u područjima poljoprivrede i gospodarstva, već i turizma na području središnje Istre. U dva dana trajanja, Dane meda je pohodilo oko 9.000 posjetitelja, saznajemo od glavnog organizatora i predsjednika Pčelarske udruge Lipa Ranka Anđelinija.

Odlična pčelarska sezona

Ulaznice se nisu naplaćivale, ali je broj posjetitelja proračunat prema broju podijeljenih kataloga i prema organiziranim skupinama koje su posjetile sajam. Oko 2.000 djece iz vrtića i škola širom Istarske i Primorsko-goranske županije posjetilo je Dane meda, a uz dječje, u organizirani grupni posjet dolazile su i pčelarske udruge iz unutrašnjosti Hrvatske te iz Slovenije. Svima njima je udruga Lipa osiguravala vodiče, svoje članove, koji su im predstavili sajam na kome se predstavilo ukupno 115 izlagača, računajući pčelare iz Istre i izvan Istre, proizvođače opreme te proizvođače drugih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina koji su se, osim u glavnoj dvorani, predstavili i na novouvedenom poljoprivrednom sajmu pred ulazom u dvoranu.

Sajam služi da se na njemu kupuje i prodaje, a po pojedinačnom trženju pojedini su pčelari možda ostvarili manje nego lani, ali zbog jednog dobrog razloga: lanjska je pčelarska sezona bila mnogo bolja nego predlanjska, meda ima više i raznolikijih vrsta, pa se i mnogo više pčelara nego lani odazvalo ovogodišnjem sajmu. Dobra sezona razlog je što su vrlo dobar promet ostvarili prodavači opreme: neki su čak sve što su donijeli rasprodali u petak pa u subotu nisu imali što prodavati. Najviše su se prodavali, prenosi nam Anđelini informacije prikupljene od pčelara, saćne osnove i drvena oprema za košnice poput nastavaka i okvira, a dobro se tržila i ambalaža za med i druge pčelinje proizvode. Osim što pčelarima radi bolje sezone ta oprema doista treba, još jedan od razloga dobrog prometa opremom za pčelarstvo je i u poticajima iz Nacionalnog programa pomoći pčelarstvu, kroz koji pčelari mogu dobiti i do 80 posto potpora za nabavu potrebne im opreme.

Sve popularniji medljikovac

Osim meda, kojim se na Danima meda standardno opskrbljuju potrošači iz cijele Istre i okolice, među traženijim proizvodima bili su i neki deficitarni, poput matične mliječi i propolisa. Za matičnom mliječi veća je potražnja od ponude zbog nedovoljne proizvodnje, a kod propolisa problem predstavlja što se proizvodnja njegove alkoholne tinkture mora registrirati kao proizvodnja alkoholnog pripravka pa podliježe trošarinskim propisima, zbog čega su neki pčelari od toga odustali.

Što se pak tiče meda, najtraženije su bile lokalne vrste poput, u Istri najpoznatijeg i najpopularnijeg bagrema, ali je bagrem lanjske sezone ipak malo podbacio, nauštrb drugih vrsta, prije svega cvjetnog i lipovog meda. Sve je traženiji i sve popularniji medljikovac, kojega ove godine ima mnogo u ponudi, a na tu vrstu meda pažnju pojačano skreće i činjenica da je upravo medljikovac Gorana Gržetića proglašen šampionom ovogodišnjeg sajma.

Strukturirana potražnja kupaca za različitim vrstama meda i za pojedinim drugim pčelinjim proizvoda svjedoči da je, među ostalima, i zaslugom Dana meda kao središnje godišnje manifestacije, ali i trajnim edukacijskim aktivnostima svih istarskih pčelarskih udruga, među potrošačima znatno prošireno znanje i svijest o dobrobiti konzumiranja meda i uporabe drugih pčelinjih proizvoda. Prostora za napredak ima još mnogo, napominje Anđelini, jer se u Istri jako malo pčelara bavi sakupljanjem matične mliječi, a baš nitko se još ne bavi sakupljanjem pčelinjeg otrova, proizvoda za koji je tržište doslovce neograničeno. I pelud je sve traženiji, ali prošle je sezone njegov prinos podbacio pa su raspoložive samo male količine.

Svojevrsno priznanje pazinskim Danima meda odao je i Hrvatski pčelarski savez, održavši u Pazinu u vrijeme sajma i sjednicu svog Upravnog odbora s predstavnicima iz svih županija, time se prvi put uopće sastajući u Istri. Najvažnija tema sjednice bile su izmjene pravilnika o pašnim povjerenicima, pri čemu se dio hrvatskih pčelara, među njima i istarski, zalažu za povećanje ovlasti povjerenika i za njihovu profesionalizaciju. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater