DANI MEDA U PAZINU

Manifestacija zahvaljujući kojoj je pazinski med postao brend

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Dane meda, dvodnevnu manifestaciju čije će osmo izdanje biti održano 23. i 24. veljače u pazinskoj sportskoj dvorani, najavili su gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan i predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Pazina Tonči Ferenčić.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

Značajnu međunarodnu prodajnu izložbu pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup, organizira tradicionalno pčelarska udruga Lipa. Pokrovitelji su Grad Pazin i Istarska županija, a suorganizaciju potpisuju Hrvatski pčelarski savez, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin te Pazin sport.

Stručna predavanja

Dani meda, naglasila je gradonačelnica Jašić, rezultat su uključivanja i suradnje velikog broja subjekata, no prije svega uloženog napora pazinske Udruge pčelara Lipa koja je prepoznala važnost očuvanja, promocije i razvoja kulture bavljenja pčelarstvom.

- Zahvaljujući ovoj manifestaciji, pazinski med danas je brend i dio imidža Pazina. Osim prodajno-izložbenog dijela na kojem svoje pčelarske proizvode i pčelarsku opremu nudi više od osamdeset izlagača, to je središnja pčelarska manifestacija u Istri koju posjeti više od dvadeset tisuća posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, značajna i po svojim stručnim i edukativnim predavanjima koji se odvijaju tijekom dva dana.

Na Danima meda sudjeluju i brojni stručnjaci koji organiziraju predavanja o važnosti pčelarstva i očuvanja prirode. Usto, sve više je gostiju iz škola i dječjih vrtića, kazala je Jašić.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Dani meda u Pazinu su brend i najznačajnija pčelarska manifestacija u Istri koja promovira med, pčelarstvo i pčelinje proizvode, naglasio je i Ezio Pinzan.

Predsjednik pazinskih pčelara Tonči Ferenčić istaknuo je da međunarodna manifestacija i dalje budi veliki interes izlagača i posjetitelja. Ove će godine, najavio je, na Danima meda sudjelovati više od 80 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije i Slovačke. Posebno veseli da je svoj dolazak najavilo više od 40 vrtićkih grupa iz cijele Istre.

Senzorsko ocjenjivanje

Duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača, a koje je ove godine održano 26. put. Na ocjenjivanje je pristiglo nešto manje uzorka zbog lošije godine, no,naglašeno je da su izvrsne kvalitete.

Najbolji među njima bit će proglašeni prvog dana manifestacije, u petak 23. veljače, a tada će biti nagrađeni i najbolji radovi osnovaca koji su pristigli na likovno-literarni natječaj koji je među istarskim osnovnim školama provela pazinska OŠ Vladimira Nazora.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Manifestacija je značajna i po stručnim predavanjima koji će se odvijati tijekom petka i subote u polivalentnoj dvorani. Osim predavanja Ministarstva poljoprivrede na temu »Dokazana kvaliteta - za sektor meda«, koje je na rasporedu prvog dana u 11.30 sati, nakon svečanog otvaranja, naglasak je stavljen predavanje »Selekcija pčela na tolerantnost na varou i uzgoj matica na jadranskim otocima« u subotu 24. veljače u 9.30 sati.

Nakon toga slijedi predavanja o zakonskim regulativama u pčelarstvu. Treće predavanje »Apiterapija u turizmu« vrlo je atraktivno za istarske prilike. Zanimljivo će biti i izlaganje pod nazivom »Psihologija i med«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum