DANI MEDA

MEDNI VIKEND U PAZINU: Velika ponuda meda i mednih proizvoda, pčelarske opreme, predavanja…

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Sanja Kantaruti, Renato Krulčić i Ranko Anđelini (M. RIMANIĆ)

Sanja Kantaruti, Renato Krulčić i Ranko Anđelini (M. RIMANIĆ)


Ove će godine na Danima meda sudjelovati stotinjak izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, a pčelarsku opremu putem predstavnika u Hrvatskoj predstaviti razni proizvođači i distributeri iz Austrije, Grčke, Italije, Poljske i Turske

U Pazinu će se 28. i 29. veljače održati 15. Dani meda. Sajam i prodajna izložba pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme održat će se u Gradsko-školskoj sportskoj dvorani, a otvara se u petak u 10 sati i traje do 20 sati. U subotu su Dani meda otvoreni od 8 pa do 19 sati. Ulaz je slobodan.

Stručna predavanja

- Uspjeh i dugovječnost manifestacije rezultat je truda organizatora, ali i široke mreže podrške i suradnje u organizaciji, rekao je pazinski gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora Renato Krulčić i dodao da podršku organizaciji ove manifestacije, uz Grad Pazin, pružaju i Istarska županija, Udruženje obrtnika Pazin, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, AZRRI, Općina Cerovlje i mnogi drugi.

Posebno je istaknuo angažman dječjeg vrtića i osnovnih škola koji godinama rade na popularizaciji meda i drugih pčelinjih proizvoda kroz edukaciju, ali i poticanje kreativnog likovnog i literarnog stvaralaštva provođenjem natječaja među učenicima osnovnih škola Istarske županije. Ova široka suradnja doprinosi ne samo razvoju manifestacije, nego i razvoju pčelarstva na području Pazinštine, ali i šire.

Prema riječima Ranka Anđelinija, predsjednika Udruge pčelara "Lipa" iz Pazina koja organizira Dane meda, ova međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme i pčelarskih proizvoda ima i stručno-edukativni karakter. Prema njegovim riječima ove će godine na danima sudjelovati stotinjak izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, a pčelarsku opremu putem predstavnika u Hrvatskoj predstaviti razni proizvođači i distributeri iz Austrije, Grčke, Italije, Poljske i Turske.

Medne delicije

Stručna predavanja održavat će tijekom subote u polivalentnoj dvorani Gradsko-školskoj sportskoj dvorani. Ondje će s početkom u 9.30 sati dr. sc. Nediljko Landeka govoriti o umanjenju rizika stradavanja pčela zbog korištenja pesticida, zatim će s početkom u 10.30 Josip Dolenec održati predavanje na temu "Blokatori matica -prednosti prekida legla pčelinje zajednice u sezoni", a u 11.45 sati Vlado Pušnik govorit će o skupljanju, preradi i upotrebi propolisa.

Dani mednih delicija, koji se održavaju tijekom cijelog mjeseca veljače, kao najava Dana meda, predstavljaju popularizaciju meda i pčelinjih proizvoda u gastronomiji.

To je, kako je rekla Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre, manifestacija koja je započela prije četiri godine i svake godine joj se priključuje sve više ugostitelja. Ove godine u Danima mednih delicija sudjeluje 11 ugostitelja iz središnje Istre koji čitav mjesec, zaključno s Danima meda, nude delicije tradicijske kuhinje oplemenjene pčelinjim proizvodima. Meni u tri slijeda nudi se po cijeni od 120 kuna. Ponuda traje do konca mjeseca. Dosadašnji su odjeci izuzetno pozitivni, a medni meniji sve traženiji, rekla je Kantaruti i dodala kako su Dani mednih delicija i njihov uspjeh potvrda uspješne popularizacije pčelinjih proizvoda u stvaranju nove, kreativnije gastronomske ponude.

Med od kestena proglašen šampionom

Mnogo duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda. Tako je ove godine održano 24. senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača kojem su bila izložena 24 uzorka meda, a devet ih je dobilo zlatna odličja. To ponajbolje svjedoči o kvaliteti istarskog meda, s time da je med od kestena, s maksimalno mogućim brojem bodova, proglašen šampionom 15. Dana meda. Svečana dodjela priznanja nagrađenim pčelarima održat će se u petak, 28. veljače, u 17.30 sati u polivalentnoj dvorani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of