useljenje

U ponedjeljak u Dom za starije ulazi prvih pet korisnika

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


U novi Dom za starije u labinskom naselju Kature napokon bi nakon dužeg čekanja u ponedjeljak mogli ući prvi korisnici. I to najprije pet, a zatim ostali zatim malo po malo preostali. Naime, gotovo je popunjena kadrovska križaljka za 41 zaposlenika u Domu, a iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije stiglo je rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalne usluge smještaja, cjelodnevnog boravka i usluge pomoći u kući.

70 prijava

Dom, koji su po sistemu pola-pola izgradili Grad Labin i Istarska županija, može primiti 50 korisnika u stalnom smještaju i 20 na dnevnom boravku. Na raspisani natječaj stiglo je 70 prijava, a u Domu će biti 12 korisnika prvog stupnja usluge, 7 korisnika drugog stupnja, 27 korisnika trećeg stupnja i 4 korisnika četvrtog stupnja usluge te 20 korisnika prvoga stupnja cjelodnevnog boravka. Prekobrojni su stavljeni na čekanje. Dom će moći pružati uslugu organizirane prehrane, obavljanje kućnih poslova i uslugu osobne higijene. Rješenje je izdano na razdoblje od tri godine.

Podsjetimo, to je jedan od najskupljih domova, u stambenom dijelu za prvi stupanj njege komercijalna cijena za jednokrevetnu sobu mjesečno iznosi 1.400 eura, za dvokrevetnu sobu 1.300 eura a za apartman 3.000 eura. U stacionarnom djelu u drugom stupnju njege jednokrevetna soba stoji 1.550 eura, dvokrevetna 1.450 eura a u trećem stupnju njege jednokrevetna soba stoji 1.720, dvokrevetna 1.620, a trokrevetna 1.550 eura. U četvrtom stupnju njege korisnik će jednokrevetnu sobu plaćati 1.820 eura, dvokrevetnu 1.720 eura dok će u odjelu za Alzheimer cijene biti najviše i to za jednokrevetnu sobu 1.950 eura, a za dvokrevetnu 1.850 eura mjesečno. U odjelu za gerijatrijsku palijativu jednokrevetna soba stajati će 1.950, a dvokrevetna 1.850 eura mjesečno.

Sufinanciranje Labina

Grad Labin sudjeluje u troškovima smještaja korisnika koji u trenutku smještaja imaju prebivalište na području Grada Labina najmanje 5 godina i to 55 posto cijene smještaja i njege za korisnike čiji prihod iznosi do 400 eura mjesečno, 50 posto cijene smještaja i njege za korisnike čiji prihod iznosi od 400,01 do 650 eura mjesečno, 30 posto cijene smještaja i njege za korisnike čiji prihod iznosi od 650,01 do 800 eura mjesečno i deset posto cijene smještaja i njege za korisnike čiji prihod iznosi više od 800,01 eura mjesečno. Korisnici koji imaju sklopljen ugovor o doživotnom, ili dosmrtnom, uzdržavanju nemaju pravo na sufinanciranje troškova usluge smještaja. Grad Labin neće sufinancira smještaj korisnicima apartmana kojeg je zakupio jedan bračni par s Labinštine. U okviru svoje djelatnosti Dom će korisnicima pružati i dodatne usluge po posebnim cijenama za pojačanu prehranu, posluživanje u sobi ili apartmanu, a te usluge ne podliježu sufinanciranju Grada Labina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom