bit će mjesta za 70 korisnika

Novi labinski Dom za starije uskoro će otvoriti vrata za korisnike. Već se zna koliko će koštati smještaj

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Priča o Domu za starije u Labinu stara je gotovo tri desetljeća. Njegova izgradnja bila je u političkom programu svih stranaka na svim lokalnim izborima od 2001. godine do danas, a jedino je gradska uprava ustrojena nakon izbora 2017. godine, predvođena gradonačelnikom Valterom Glavičićem, ozbiljno zagrizla u taj problem te je napokon uspjela realizirati ovaj zahtjevan projekt.

Pred Glavičićevom administracijom bio je zamršen čvor imovinsko-pravnih odnosa, zbog čega se moralo ići u izmjene projekta, a najveći izazov bio je iznalaženje pouzdanog načina financiranja. Danas je Dom za starije Labin u potpunosti gotov, prvi natječaji za zaposlenike raspisat će se ovih dana, a prvi korisnici u Dom će useliti već krajem ove godine.

Drugi dom za starije na Labinštini

- Da je dom za starije bilo lako odraditi, već bi bio izgrađen godinama unatrag. Prošli smo teške muke, ali sada je labinski dom za starije u potpunosti gotov. Pred nama je tehnički pregled, natječaji za zapošljavanje, a onda i otvaranje vrata ustanove i smještaj prvih korisnika, kazao nam je gradonačelnik Valter Glavičić.

Dom za starije Labin trenutno je najljepši i najmoderniji u Hrvatskoj, a Labinština je uz Bujštinu, jedina bivša općina u Istri koja na svom području ima čak dva doma za starije i nemoćne osobe. Naime, žitelji s Labinštine, ako ne dobiju mjesto u labinskom domu, i dalje će moći aplicirati na mjesto u Domu za starije i nemoćne u Raši. Ovdje treba naglasiti da će za smještaj u labinskom Domu, s obzirom da mu je Grad Labin osnivač i glavni investitor, prednost imati žitelji s područja Labina.

Pred labinskom gradskom upravnom sada su dva velika izazova. Prvi je osigurati popunjenje svih radnih mjesta nužnih za kvalitetno funkcioniranje Doma, a drugi je odrediti kriterije za upis u Dom i cijenu smještaja za korisnike kako bi se osiguralo da najpotrebitiji građani starije životne dobi dobiju mjesto u Domu, da cijena smještaja bude prihvatljiva velikoj većini građana te da trošak participacije značajno ne optereti gradski proračun.

Za 50 stalnih i 20 dnevnih korisnika

Prvi izazov počeo se rješavati ovih dana. U Domu za starije Labin posao će naći 39 osoba. Osim što će mnoge Labinjanke i Labinjani koji su sada bez posla, u Domu dobiti posao u struci, očekuje se da će se zbog posla u Domu za starije, u Labin doseliti i mlade obitelji iz drugih dijelova Hrvatske, što će biti dodatan poticaj pozitivnoj demografskoj slici.

Popunjenje Doma prvim korisnicima neće biti problem. Dom može primiti 50 starijih i nemoćnih korisnika različitog stupnja samostalnosti i pokretljivosti u sobama stambenog dijela i odjela pojačane brige i njege te 20 dnevnih korisnika. Iskustva iz drugih istarskih gradova pokazuju da je brojka od 50 mjesta adekvatna trenutnim potrebama grada Labina te da neće odmah svi kapaciteti biti iskorišteni.

Veći će izazov biti određivanje cijene smještaja. Naime, očekuje se da bi ekonomska, realna cijena smještaja trebala biti oko 1.200 eura mjesečno po korisniku. Prihvatljiva cijena za korisnike trebala bi iznositi oko 700 eura, a razlika bi se pokrivala iz gradskog proračuna.

Gradska subvencija svima?

No, pitanje je koliko je pravedno da se novcem svih građana Labina jednako subvencioniraju oni s minimalnim mirovinama i oni čije su mirovine tolike da bi si i sami, bez gradske subvencije, mogli plaćati smještaj u Domu. Stoga će jedan od prijedloga sigurno biti i da gradska subvencija bude obrnuto proporcionalna visini korisnikove mirovine. Što o tome misli, odnosno je li se u Gradu već raspravljalo o kriterijima upisa, visini i modelu subvencija, pitali smo gradonačelnika Glavičića.

- Glavno pitanje građana je koliko će Dom koštati mjesečno i koji će biti kriteriji upisa. Jednostavno, Grad Labin je osnivač ustanove i prednost će imati Labinjani. Isto tako, Grad je spreman subvencionirati cijenu smještaja štićenicima Doma s područja grada, tako da cijena bude dostupna našim umirovljenicima, rekao nam je Glavičić.

Prema sadašnjim procjenama, iz gradskog proračuna će se za subvencije korisnicima Doma za starije Labin godišnje izdvajati oko 400 tisuća eura, što je velik novac, pa će se svakako morati voditi računa o tome da se novac svih građana Labina ne troši na one kojima to nije potrebno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini