PIŠE VANESA BEGIĆ

Turisti u svome gradu

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Sve više je pretilih, kako među odraslima, tako i među djecom. Treba se više kretati, hodati, boraviti u prirodi, jesti zdrave, kuhane marende. Fraze su to koje čujemo gotovo pa svakodnevno, a da bi se sve to promijenilo, za zdravije i osvještenije sugrađane, održavaju se i prigodne manifestacije. Europski tjedan mobilnosti održava se i u Puli. U biti, to je za neke jedinstvena prilika da razgledaju ili obiđu određene pulske lokacije na turistički način.

Razgledati pulski Aquarium, Adventure adrenalinski park, voziti se turističkim autobusom na kat ili posjetiti Kuću istarskog maslinovog ulja - sve je to moguće tijekom ove manifestacije, čiji je cilj, odnosno slogan bio "Krećite se s nama!" (Walk with us!), što je poticalo na odabir aktivnih načina kretanja ili na kombinaciju hodanja i biciklizma s javnim prijevozom.

Uz samo kretanje, hodanje, to je bila prilika da Puljani vide ono što turisti gotovo pa redovito obilaze tijekom posjeta Puli. Odnosno, da Puljani vide kako je to biti gost u svome gradu. Voziti se turističkim panoramskim autobusom, pogledati uvijek zanimljiv Aquarium po puno nižoj cijeni ili pak Kuću maslinovog ulja, možda i degustirati nešto iz palete istarskih ulja koja se toliko predstavljaju strancima.

Kadgod se odlazi izvan svoga zavičaja, u bilo koji grad, državu, kao prva stvar obiđu se muzeji i turističke atrakcije, makar bili i siromašniji od naših "kućnih", domaćih te panoramski razgleda grad. Koliko se u svome zavičaju obilaze muzeji i ostale atrakcije? Netko će reći, pa znam sve o svome gradu, a da od vremena osnovne škole nije ušao ni u jedan muzej ili isprobao neku novu atrakciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom