Piše vanesa begić

(Pre)više pulskih brežuljaka

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Da Pula ima sedam brda, brežuljaka ili kakogod ih zvali, poznata je stvar. No, ne podudaraju se uvijek nazivi, a ni broj tih brda. Pisalo se o tome puno puta, razni povjesničari navode različite podatke, no ispada da Pula ima puno više brda od sedam službenih.

I uvijek neka kontradikcija, uvijek neko brdo fali ili je neko brdo viška. I kako bi neki rekli, po toj Puli samo se penje.

Skupini turista, grupi, koje su se ove godine počele još ranije pojavljivati na pulskim ulicama, jedna je vodičkinja govorila o brdima, dok je jedan od turista, u brošuri, naišao na drukčije podatke.

Monte Zaro, Monte Serpente ili Monte Šerpo, Monte Ghiro, Monte Magno, Monte Paradiso, Monvidal, Kaštel, Sv. Martin, Sv. Mihovil, Mondipola, (o čemu postoje također brojna nagađanja, po nekima je to Kaštanjer), ponekad je brdo, u tim nabrajanjima i Pragrande, a drugi put je taj lokalitet polje, kao što to naziv kaže (talijanski prato - polje, livada).

Veli Vrh, sam naziv kaže Veli - veliki vrh, ne spominje se u svim popisima najvećih brda. A brdo je, prema nazivu, veliko.

I Rudjan, odnosno Monte Volarizza, tamo gdje se sada grade luksuzni apartmani iznad Marine Veruda, također je brdo. Reći će netko to nije Pula, to je prema Pješčanoj Uvali i prema tome blizu Općini Medulin. Uspet se tamo gore, pravi je podvig.

Gdje tu spada Monsival? Odnosno brdo na kojem se nalazi Fort Bourguignon? Dolazimo do brojke gotovo dvostruko veće od sedam.

Naravno, brojka sedam je uzeta i zbog analogije s Rimom, kao spoj mitova, predaja, priča, povjesničari su dali zanimljiva objašnjenja vezano za to. Brojka sedam se dakle ponavlja kao lajtmotiv. A brda puno više, iako su razna objašnjenja o tome što je brdo i što može spadati u taj sedmerac.

I Dante je u svom Paklu spominjao jedan pod tih brežuljaka, onaj Svetog Mihovila. A to brdo nije na svim popisima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum